Romania si-a asumat obligatia de a exporta gaze naturale in Republica Moldova pe timpul sezonului rece, se arata intr-un comunicat in care Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) explica de ce a luat decizia de a obliga producatorii sa vanda pe bursa cel putin 20% din productie incepand cu 15 iulie.
Ordinul instituie obligatia producatorilor si a furnizorilor de gaze naturale de a incheia tranzactii pe pietele centralizate din Romania, in considerarea termenelor legale instituite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 35/ 2014 pentru completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 care prevede ca incepand cu data de 15 iulie 2014 si pana la 31 decembrie 2018, producatorii de gaze naturale din Romania sau afiliatii acestora, dupa caz, au obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate din Romania, transparent si nediscriminatoriu, pentru vanzarea unei cantitati minime de gaze naturale din productia proprie, destinata consumului intern.
Astfel, prin acest Ordin s-a stabilit ca pentru perioada imediat urmatoare, respectiv perioada iulie-decembrie 2014, fiecare producator sau operator economic afiliat acestuia din sectorul gazelor naturale sa aiba obligatia de a incheia tranzactii pe pietele centralizate, pentru vanzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze naturale din productia interna proprie destinata consumului intern pe piata concurentiala, spun reprezentantii ANRE in comunicat.
„Baza de calcul la care se aplica procentul de 20% reprezinta cantitatile ramase disponibile dupa deducerea din totalul productiei interne a consumului tehnologic, a cantitatilor de gaze naturale destinate pietei reglementate, a cantitatilor destinate inmagazinarii si a consumurilor centralelor electrice proprii aferente perioadei iulie-decembrie 2014. De asemenea, au fost luate in considerare si obligatiile asumate de Romania de a exporta gaze naturale in Republica Moldova in perioada rece a anului”, se mai arata in comunicat.
ANRE explica faptul ca a avut in vedere si faptul ca unii din marii producatori au prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli incasarile provenite din contractele bilaterale existente, acest buget fiind aprobat prin Hotarare de Guvern.
„Astfel, pentru situatiile in care exista deja angajamente contractuale in derulare si producatorii nu au disponibil pentru tranzactionare procentul calculat de 20%, acestia au obligatia sa incheie tranzactii pentru toata cantitatea ramasa disponibila. Obligatia producatorilor de a vinde pe pietele centralizate o cantitate minima de gaze este un prim pas important al liberalizarii si transparentizarii pietei de gaze din Romania. In acest sens s-a instituit si obligatia pentru producatori de a posta pe site-ul propriu cantitatile minime obligatorii de gaze naturale care urmeaza a fi tranzactionate pe pietele centralizate”, potrivit comunicatului.
Sursa: Agerpres