Motiunea de cenzura va fi citita maine, 9 iunie, la ora 10.30 si dezbatuta si votata in 15 iunie, de la ora 10.00, au decis Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului.
Conducerile celor doua Camere s-au reunit astazi, 8 iunie, pentru a decide, printre altele, in legatura cu calendarul legat de citirea, dezbaterea si votarea motiunii de cenzura depuse de social-democrati. Membrii Birourilor Permanente au decis ca motiunea de cenzura sa fie citita in 9 iunie, la ora 10.30, si dezbatuta si votata oin 15 iunie, de la ora 10.00.
Senatorii si deputatii s-au intrunit in 7 iunie, in sedinta comuna, in care premierul Emil Boc si-a asumat raspunderea in numele Guvernului pentru doua proiecte de lege prin care salariile bugetarilor sunt reduse cu 25%, iar pensiile cu 15%.
Motiunea de cenzura a PSD a fost depusa la cabinetele presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului. Documentul a fost semnat de 120 de parlamentari ai PSD si are titlul „Opriti genocidul social!”.
In cazul asumarii raspunderii de catre Guvern, Constitutia prevede ca Executivul va fi considerat demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votata de majoritatea senatotilor si deputatilor. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor.
Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata, ar fi necesare 236 de voturi „pentru”, din totalul de 471 de parlamentari.
Grupul PDL are, la Camera, 126 de membri (inclusiv Silviu Prigoana, care a demisonat din partid), PSD-PC – 94, PNL – 54, UDMR – 22, Minoritati – 18, Independenti – 16, fara apartenenta la un grup parlamentar – 4.
Grupul PDL are, la Senat, 52 de membri, PSD-PC – 43 (intre care si Catalin Voicu, aflat in arest preventiv), PNL – 22, UDMR – 9, Grupul Mixt – 10.
Daca toti cei de la PSD-PC si PNL vor fi prezenti si vor vota motiunea de cenzura, ar avea 212 optiuni „pentru”. Astfel, pentru adoptarea motiunii ar mai fi necesare 24 de voturi.
Sursa: Mediafax