Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins recursurile inaintate de Parchetul General si Berg Gaz Sistem la sentinta Tribunalului Bucuresti prin care s-a decis interzicerea efectuarii oricaror acte juridice care ar viza vanzarea sau inchirierea retelei de gaz din Sighetu Marmatiei, pe o durata de doua luni. In plus, societatea a fost obligata la plata unei cautiuni de 100.000 de lei pentru a garanta respectarea acestei masuri. Decizia a fost anuntata azi, 3 aprilie.
Initial, procurorii au cerut o masura similara celei de arestare preventiva, care nu putea fi aplicata in acest dosar, deoarece inculpatul era persoana juridica. Chiar daca instanta a respins cererea de interzicere a desfasurarii de activitati specifice – proiectare, executie si distributie gaze naturale -, magistratii au hotarat sa dispuna “luarea fata de inculpata a masurii preventive a interzicerii oricarui act juridic privind bunul proprietatea sa intitulat «retea de distributie gaze naturale in municipiul Sighetu Marmatiei», act juridic de natura sa conduca la pierderea, transferul vreunuia dintre atributele dreptului de proprietate respectiv posesia folosinta sau dispozitia asupra acestui bun”.
Decizia primei instante a fost contestata atat de catre reprezentantii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cat si de aparatorii societatii Berg Gaz. Curtea de Apel a respins insa ambele recursuri, astfel incat ramane in vigoare solutia data de tribunal.
Din cercetarile efectuate in cauza, a rezultat faptul ca, incepand cu primavara anului 2006, desi nu avea personal autorizat calificat si nici licenta eliberata in acest sens de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei, Berg Sistem Gaz a inceput sa instaleze reteaua de distributie a gazului pe mai multe tronsoane din municipiul Sighetu-Marmatiei.
In perioada 2005-2011 societatea a facut obiectul mai multor controale din partea unor inspectori ai Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei, dar, cu exceptia anului 2007, cand verificarile au fost efectuate de catre alti inspectori decat cei trimisi in mod normal, procese-verbale de control au constat doar defectiuni minore, fiind vorba doar de niste controale „prietenoase”.
In dosarul exploziilor de la Sighetu Marmatiei mai sunt inculpati Valer Faur, fostul director executiv al societatii, si Gheorghe Rasvan Enache, fostul administrator al firmei, cei doi fiind arestati preventiv. Pusi sub acuzare au fost si Daniel Rasnoveanu – diriginte de santier si Vasile Virlics – responsabil de lucrari.
Sursa: Andrei Gherghel