Potrivit tratatului de politologie al Universitatii din Paris, intocmit de Dominique Colas, Anne Gazier, George Mink, Jean – Cristophe Romer, Anatoli Vichnevski, Gerard Wild – ceea ce invata studentii din intreaga lume despre evenimentele din Romania nu mai lasa loc de comentarii prea multe: «regimul Ceausescu a fost rasturnat printr-o lovitura de stat condusa de comunisti, care n-au parasit puterea decat in 1996, pentru a reveni in 2000 cu presedintele Iliescu»”. Pentru romani inca nu e clar insa daca evenimentele din decembrie 1989 au fost o revolutie ori o lovitura de stat. Cercetatorii au ezitat sa traga concluzii despre istoria recenta a Romaniei si despre confruntarile sangeroase care au avut loc in urma cu 18 ani. Concluziile vor fi probabil prezentate in cronici scrise de cine stie cine.
Ioan Vasile Rogozsan, inspector principal DJAN Maramures: „Ne este inca greu sa vorbim in termeni siguri despre ceea ce a fost in Romania la finele lui decembrie ‘89 – o revolutie, un «complot», «o lovitura de palat», o actiune doar a fortelor interne sau, poate, a acestora, strans conectate cu «amicii internationali» ai tarii noastre? In neputinta nostra de a ne pronunta deocamdata in termeni siguri, folosim deliberat terminologia de evenimente din decembrie 1989.”
Marius Uglea, consilier asistent DJAN Maramures: „Referitor la ceea ce s-a intamplat in decembrie 1989 in Romania, trebuie sa scoatem in evidenta faptul ca o «revolutie» spontana, neplanificata, are putine sanse de reusita, astfel de miscari sunt mai degraba niste agitatii de strada, oprite rapid de catre autoritati, care in cazul Romaniei au reusit sa profite si sa instaureze un nou regim politic, reusind in acelasi timp sa schimbe cursul actiunii, al «revolutiei» care a pornit de la o simpla manifestatie din fata casei pastorului Tokes Laszo din Timisoara.”
Robert Tokolyi, consilier debutant DJAN Maramures: „Parerile asupra evenimentelor din decembrie 1989 sunt impartite. Unii, concentrandu-se mai mult asupra persoanelor care au preluat puterea dupa inlaturarea sotilor Ceausescu, considera ca ceea ce s-a intamplat prezinta caracteristicile unei lovituri de stat. Altii pun accentul pe revolta populara care a izbucnit spontan la Timisoara intre 16 si 17 decembrie si care a atins apogeul in Bucuresti intre 21 si 22 decembrie, caracterizand evenimentele drept o revolutie. Indiferent de interpretarea data, mult mai importante au fost urmarile a ceea ce s-a intamplat in decembrie ‘89. Regimul comunist a cazut, s-a instaurat sistemul politic pluripartidist, iar societatea romaneasca a inaintat, cu pasi mici si de multe ori nesiguri, spre democratie.”
Foto: Mormantul lui Nicolae Ceausescu
Titlu din ziar:
Decembrie 1989
Revolutie sau lovitura de stat?
Revista presei din Baia Mare – 19 decembrie. Glasul Maramuresului
Sursa: Daniela Dragos