Fostii subprefecti de Maramures Pamfil Bercean si Gheorghe Achim vor fi dati afara de la locurile de munca ocupate in prezent. Cei doi sunt inspectori guvernamentali iar reprezentantii Executivului au decis, ieri, ca activitatea pe care o desfasoara in teritoriu nu mai merita sa fie remunerata. Potrivit aceleiasi decizii, sabia ar urma sa cada peste capetele a inca doi inalti functionari publici care lucreaza in Maramures pentru Guvern – fostul prefect de Galati, Gabriel Panaitescu, respectiv fostul subprefect de Timis, Ovidiu Draganescu.
Viitorul celor patru inspectori guvernamentali sta in hotararea pe care o vor lua parlamentarii, pentru ca proiectul de lege intocmit de Executiv va fi supus la vot in plen. Practic, dorinta premierului Emil Boc este aceea de desfiinta functia in discutie si de a-i muta pe cei 77 de inalti functionari publici intr-un „corp de rezerva”. Actualii inspectori ar urma sa devina, in consecinta, un soi de „militari in retragere” care nu vor fi platiti, dar care vor sta la dispozitia autoritatilor centrale in cazul in care se va dori sa fie selectati pentru o pozitie in subordinea Secretariatului General al Guvernului.
Pus pe linie moarta, dupa 35 de ani in administratie
Inspectorul guvernamental Pamfil Bercean a declarat, pentru eMaramures, ca va fi in continuare un soldat ascultator si ca se va supune masurilor dispuse de la centru. „In intreaga mea activitate, si sunt peste 35 de ani de cand lucrez in administratie, am fost disciplinat. Nici cand prin decizia primului ministru am fost numit inspector guvuvernamental, in 25 februarie 2009, (n.n. si si-a pierdut functia de subprefect al judetului) nu am comentat. Nu am facut alte interventii, cum au facut alti colegii din acea perioada, care s-au adresat instantelor de judecata”.
Bercean s-a aratat nedumerit de faptul ca guvernantii au decis atat de brusc ca nu mai au nevoie de inspectorii din teritoriu si a aratat ca, daca vine vorba de a face economie, ar fi trebuit, de multa vreme, ca inaltii functionari publici sa fie pusi sa lucreze la ei in judet si nu in alte parti ale tarii. Inspectorul a relatat cum, timp de aproximativ un an a fost „exilat in Braila” si cum Guvernul ii deconta cate doua drumuri pe luna, respectiv 1.200 de lei pentru cazare, in loc sa il lase sa munceasca in judetul de bastina.
„Am solicitat sa fiu adus in Maramures, unde sa lucrez pe segmentele in care am experienta. Intr-un final am revenit acasa, insa mi s-a atribuit agricultura, domeniu in care nu aveam cunostinte de specialitate. Ce era sa fac? Am facut-o si pe asta”. In privinta oportunitatilor de munca, Pamfil Bercean, care a ocupat si functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Maramures, a recunoscut ca „nu va fi usor” pentru el, dar s-a aratat increzator ca va gasi totusi „ceva de munca in judet” pe masura experientei sale in administratia publica.
Achim asteapta votul din Parlament
In aceeasi situatie, adica alungati departe de casa, sunt si inspectorii Panaitescu si Draganescu. Fostul subprefect de Maramures Gheorghe Achim a fost, totusi, ceva mai norocos, pentru a Guvernul l-a tinut sa munceasca aproape de casa. Provenind din randurile PDL, Achim e si singurul inspector guvernamental din Maramures care a primit birou in cadrul Palatului Administrativ.
Intrebat de eMaramures cum comenteaza decizia Executivului, acesta s-a ferit sa intre in detalii, precizand doar ca asteapta ca legea sa fie supusa la vot in Parlament. „Acum ma indrept spre Somcuta Mare, cu treburi. Am auzit de decizie, dar nu pot sa o comentez. Astept sa vad ce se va intampla.
Inspectorii guvernamentali costa 5 milioane de lei anual
Din grupul inspectorilor guvernamentali de Maramures a facut parte, pana anul trecut, si actualul subprefect de Maramures Gyongyike Bondi. Aceasta a fost „retrogadata” pe o astfel de functie dupa inlocuirea din functia de prefect al judetului, insa ulterior, dupa intrarea la guvernare a UDMR, a fost readusa in prim-plan la Prefectura. Inspector guvernamental ar fi putut sa devina si fostul subprefect Dorin Buda, insa acesta, dupa ce a fost demis, a decis ca nu mai vrea sa fie in subordinea Guvernului si s-a reintoars la avocatura.
Reprezentantii Guvernului Boc au aratat ca odata cu desfiintarea posturilor de inspector guvernamental din intreaga tara se va face o economie de aproximativ 5 milioane de lei la bugetul de stat. Suma in discutie este cea acordata in anul care a trecut pentru activitatea acestor inalti functionari publici, din care 3,64 milioane de lei au fost cheltuita pentru salarii si prime de vacanta.
Sursa: Larisa Cordea