![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Vremea capricioasa din ultimele luni da mari batai de cap administratorilor de partii din Maramures. Desi judetul nostru se afla printre primele zone din tara cand vine vorba de numarul de partii sau al turistilor, dar acum cea mai mare problema este lipsa zapezii. Un lucru care atrage dupa sine si pierderi importante de bani pentru cei care au investit in domeniul schiabil.
Daca in urma cu un an mii de turisti schiau de zor in Maramures, in acest moment partiile sunt practic goale, administratorii acestora pierzand zilnic zeci de mii de lei. „E foarte rau, pentru ca daca nu e suficient de rece nu putem sa facem nici zapada artificial si nu se poate schia. Deci se blocheaza totul practic, vizavi de turisti in zona. Anul trecut pe vremea aceasta hotelul era aproape plin, dar daca nu avem zapada nu vine nimeni, 10-20 de persoane maxim. Din moment ce nu vin turistii este si o lovitura puternica financiara in situatia in care noi avem si credite“, a aratat Cornel Poenar, administratorul partiilor Roata din Cavnic.
Lipsa turistilor da peste cap si incasarile proprietarilor de hoteluri sau restaurante. Mai mult, cei care detin statiunile montane spun ca au cheltuit sume semnificative de bani pentru intretinerea si verificarea instalatiilor, insa in acest moment nu-si pot acoperi cheltuielile.
„Ne afecteaza inclusiv partea hoteliera si de restaurant pentru ca multa lume urca la munte pentru zapada. Nu neaparat pentru partia de schi, cat si pentru partia de tubbing sau pentru saniuta, pentru absolut orice. Nu este o perioada benefica pentru noi daca nu este zapada. Pierdem foarte mult, de exemplu in weekend-uri urca lumea nu neaparat pentru cazare si stateau peste zi, mai veneau, mai mancau, mai beau un ceai. Pierdem un procent de minim 60% zic eu“, a spus Ramona Tomoioaga, reprezentantul partiei Cora din statiunea Izvoare.
Zilnic, capriciile vremii atrag dupa sine o pierdere de aproximativ 20 de mii de lei pentru fiecare statiune in parte. Insa pierderi financiare au nu doar cei care administreaza domeniul schiabil, ci si comerciantii.
„Nu stiu sa va dau in cifre pentru ca nu s-a facut niciodata un calcul exact. Depindem de mila Domnului, de vreme, ce sa zic. Si normal ca nefiind zapada se pierde foarte mult. Plus ca sunt pierderi adiacente, sa zicem omul cu painea care alimenteaza hotelurile, profesorul de schi care da ore si nu mai are ce face, deci pana la urma se leaga unul de altul“, a aratat Mircea Timis, inspector in turism.
Sursa: Cosmin Carp