Datoria publica a Romaniei a crescut cu 10 miliarde lei in martie fata de februarie, ajungand la 30,6% ca pondere in PIB, cresterea fiind determinata semnificativ de lansarea emisiunii de eurobonduri in valoare de un miliard de euro.
In luna martie, datoria publica a Romaniei a crescut cu 10 miliarde de lei, ajungand la 30,6% din PIB, dupa ce statul a imprumutat un miliard euro prin emisiunea de eurobonduri cu scadenta la cinci ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an.
In termeni nominali, datoria publica a ajuns la 165,07 miliarde de lei la finele primului trimestru, comparativ cu 155,03 la sfarsitul lunii februarie, cand reprezenta 28,7% din PIB.
Pe valute, cea mai parte a datoriei a fost realizata in lei, adica 44,6% in timp ce 41% din imprumuturi au fost acordate in euro si 14,47% in alte monede (inclusiv dolari si yeni). In urma emisiunii de eurobonduri, ponderea datoriei in euro a crescut, concomitent cu o scadere usoara a celei in lei.
O contributie importanta la cresterea datoriei publice in martie au mai avut-o si imprumuturile Ministerului Finantelor realizate prin vanzarea de titluri de stat.
Imprumuturile de stat au o pondere de 40,6% din structura datoriei publice de la finele lunii martie, in timp ce emisiunile de titluri de stat au avut o contributie cumulata de aproape 34% din total.
Suma totala pe care Ministerul Finantelor a imprumutat-o de la inceputul anului prin vanzarea de titluri de stat este de 19,82 miliarde de lei. De la inceputul lunii mai, insa, Finantele au refuzat de patru ori toate ofertele bancilor pentru vanzarea de titluri de stat.
Sursa: Mediafax