Prefectul Anton Rohian impreuna cu directorul ITRS Cluj, Istrate Stetco, si specialisti in silvicultura au prezentat implementarea cu succes a unui proiect de impadurire a unui teren degradat, pe o suprafata de 10 hectare, in zona localitatii Damacuseni. Au participat la actiuni primarul orasului Targu Lapus, Mitru Lese, primarul comunei Grosii Tiblesului, Nicolae Burzo, directorul Ocolului Silvic Municipal Baia Mare, inginer dr. Maftei Lesan, si reprezentanti mass-media. Primarul Mitru Lese a precizat ca a fost ales ca loc de implementare perimetrul denumit „Nyres” pentru ca terenul apartine primei asociatii composesorale infiintate la nivelul orasului Targu Lapus.
In anul 2006 a fost identificat acest perimetru degradat, apartinator composesoratului Damacuseni. Am accesat fonduri de la bugetul de stat si din fondul de ameliorare constituit la nivelul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, Departamentul pentru ape, paduri si piscicultura. Studiul de fezabilitate si proiectul tehnic a fost aprobat inca din anul 2008, de catre ITRSV Cluj. Lucrarile de impadurire au inceput in primavara anului 2012, fiind esalonate pe o durata de 7 ani. Necesitatea a constituit-o oportunitatea de a realiza investitii in scopul reconstructiei ecologice a terenurilor degradate, a adaugat directorul ITRSV Cluj, Istrate stesco. Sunt terenuri care necesitau lucrari silvo-ameliorative, iar efectele sunt imediate si benefice din perspectiva lucrarilor de impadurire, a celor limitrofe si a mediului inconjurator.
Prefectul de Maramures a spus:” Trebuie sa aratam ca se fac si lucruri bune in judet, cu rezultate pentru viitor, iar fondurile accesate sunt utilizate in conformitate cu prevederile in vigoare. Am vizitat suprafata impadurita si sunt multumit de lucrarile executate. Pentru a avea cu adevarat performanta este nevoie sa lasam specialistii in domeniu sa intervina pentru refacerea si ameliorarea terenurilor degradate. De asemenea, m-am deplasat in Austria si Franta si am vazut modul in care lucreaza, solutiile adoptate pentru regenerarea terenurilor, iar noi putem beneficia de experienta lor pentru a reimpaduri terenurile sau pasunile degradate din zonele de deal si de munte care nu mai pot fi utilizate in agricultura”.
Autoritatea contractanta pentru realizarea lucrarilor de impadurire, in valoare totala de 239,34 mii lei (fara TVA) este Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Cluj-Napoca, iar beneficiarul este composesoratul Damacuseni. in primavara anului trecut au fost plantati 28,55 mii puieti, pe o suprafata de 5,7 ha din specii de arbori si arbusti, care au fost afectate partial de canicula si seceta prelungita (temperaturi frecevente de 60-65 grade Celsius la nivelul solului). In aceasta primavara s-au executat impaduriri pe o suprafata de 4,3 ha si lucrari curente de refacere a puietilor afectati de conditiile hidrometeorologice. S-au plantat un numar de 21,45 mii puieti din specii de arbori (gorun, paltin, mesteacan).
Pregatirea solului s-a realizat in vetre, iar plantarea puietilor s-a executat in gropi. In functie de specie si de conditii a fost adoptata plantare, numarul de puieti utilizat la hectar fiind de 5.000 bucati. Pentru asigurarea reusitei plantatiilor s-au prevazut lucrari de completari ale pierderilor, dar si lucrari de intretinere a plantatiilor, respectiv de combatere a daunatorilor (esalonate in cei sapte ani de executie).
Pentru protejarea plantatiilor impotriva pasunatului si animalelor salbatice, s-a prevazut asigurarea pazei si imprejmuirea lor cu gard de sarma ghimpat, pe o lungime de 815 metri. S-a reusit astfel, reducerea fenomenelor de degradare, prin stabilizarea solului de catre plantele forestiere, iar ulterior chiar stoparea acestora si o ameliorarea simtitoare a conditiilor prin aportul de materie organica, dar si prin retentia apelor din precipitatii, evitandu-se fenomenul de siroire si de scurgere de pe versanti. Implementarea acestei investitii de ameliorare silvica a urmarit: imbunatatirea conditiilor climatice zonale, protejarea terenurilor agricole invecinate, cresterea suprafetei de padure, cu efecte benefice pe termen lung atat din punct de vedere economic, cat si peisagistic.
Directorul Maftei Lesan a mentionat ca a beneficiat de fonduri nerambursabile in valoare de doua milioane de euro pentru padurile pe care le administreaza Ocolul Silvic Municipal Baia Mare si a indemnat autoritatile administratiei publice locale ale orasului Lapus sa isi infiinteze ocol silvic propriu.
Sursa: Institutia Prefectului