![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
O lectie de viata a fost data astazi, 1 iulie, in Baia Mare, de catre doi ciclisti, care au pornit intr-un ambitios tur al Romaniei, ce vrea sa doboare prejudecatile legate de persoanele cu dizabilitati. Cursa se deruleaza in tandem iar unul dintre sportivi e nevazator. Startul a fost dat in Maramures, urmand ca, timp de o luna, neobisnuitul echipaj sa strabata nu mai putin de 52 de orase din tara. Organizatorii evenimentului au precizat ca este vorba despre o campanie nationala, intitulata „Caravana Casper”, care a primit sprijininul asociatiei baimarene Assoc. Ideea acestui curajos proiect e aceea de a atrage atentia asupra faptului ca persoanele cu handicap au multiple abilitati care nu trebuie abandonate iar prin aceasta se incearca, practic, o schimbare de mentalitate.
Startul campaniei a fost dat chiar din fata Primariei Baia Mare, unde, pe carosabil, a fost ridicat un zid simbolic, din carton, prin care au trecut aproximativ 30 de ciclisti, in frunte cu cei doi membri ai echipajului, care au pornit astazi in turul national. Grupului i s-a alaturat si primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, care a urcat la ghidonul unei biciclete pentru a-si arata sustinerea fata de proiect si fata de persoanele cu dizabilitati.
Personajul central al campaniei demarate azi este ciclistul Florin Gerogescu – nevazatorul care anul trecut a ajuns pana in Anglia cu bicicleta, condusa in tandem cu sportivul alaturi de care a pornit si astazi la drum.
El a marturisit ca s-a urcat la ghidonul unei biciclete in urma cu aproximativ cinci ani, dar ca nu vrea sa faca performanta, ci doar sa demonstreze ca orice persoana – chiar si cu dizabilitati -, isi poate depasi limitele si poate sa ajunga la telul propus.
„Unul dinte mesajele noastre este acela ca pot fi facute pe lumea asta extrem de multe lucruri in echipe mixte, intre persoane valide si cu persoane cu dizabilitati – de la cercetare pana la sport, de a educatie pana la accesibilizare urbana. Pentru aceasta actiune a noastra nu ai nevoie de mare lucru. Pur si simplu trebuie sa ai antrenament ca orice alt ciclist. Deci sala si antrenamente zilnice”, a explicat Florin Georgescu.
La fel ca si partenerul sau nevazator, Alexandru Racanel a pornit astazi in turul Romaniei cu dorinta de a da un exemplu. El a relatat ca nu vede niciun impediment in faptul ca pedaleaza in tandem cu un nevazator, ci chiar dimpotriva.
„Ceea ce facem noi acum tine de normalitate si de absolut nimic special sau mai special. Ar trebui sa fie un traseu foarte usor si foarte accesibil, pentru ca am inteles ca media etapelor este undeva de 60 de kilometri. Nu ar trebui sa intampinam nicio problema semnificativa. Obosim, normal ca orice om, in momentul unui efort sustinut, dar nu ne alearga nimeni, nu suntem in Turul Frantei. O sa mergem usor, iar daca obosim ne odihnim, ne hidratam si apoi pornim iar”, a marturisit Alexandru Racanel.
Impresionati de actiunea celor doi biciclisti au fost si oamenii simpli, care au vazut intreaga desfasurare de forte din centrul orasului. Acestia au aratat ca de multe ori oamenii perfect sanatosi iau adevarate lectii de viata de la persoanele cu care soarta a fost mai putin generoasa.
„Sa stiti ca de multe ori ne dau o lectie cu astfel de activitati. Ei, chiar daca au aceste dizabilitati, reusesc de multe ori sa inteleaga mai bine decat noi anumite lucruri si chiar gasesc puterea sa ne sfatuiasca uneori. Prin actiunea aceasta cred ca au spart acest zid intre persoanele cu dizbilitati si societate. Ar trebui sa nu mai existe ziduri intre cei normali si cei care au anumite probleme, sa fie topite aceste ziduri, iar acest lucru nu se poate realiza decat prin intelegere, prin bunatate, printr-o gramada de lucruri care pronesc din suflet”, a declarat Georgeta Ioanoviciu.
Pe langa trecatorii care s-au oprit pret de cateva minute pentru a vedea actiunea sustinuta de catre asociatia baimareana Assoc, in zona au fost prezenti si mai multi baimareni cu dizabilitati. Suportul moral, dar si increderea pe care acestia o castiga de pe urma unei astfel de experiente sunt aspecte extrem importante, motiv pentru care reprezentantii asociatiei se straduiesc sa organizeze cat mai multe actiuni cu dedicatie.
“Vrem sa atragem atentia asupra faptului ca persoanele cu dizabilitati au niste abilitati extraordinare. Ele au alte abilitati care sa le compenseze dizabilitatea. Noi facem eforturi pentru a le integra si pe ele in societate. Acest zid simbolic a fost, conform sloganului, pentru a darama zidul si a construi punti. Trebuie sa construim aceste punti pentru a-i putea integra si sa ne bucuram atat noi, cat si ei de realizari”, a explicat directorul executiv al Assoc, Petru Mare.
Traseul stabilit de cei doi ciclisti este prin Satu Mare, Oradea, Bistrita, dar si prin alte orase ale tarii, pe care le vor strabate timp de o luna. Media zilnica de kilometri pe care acestia ii vor parcurge este de aproximativ 60 de kilometri.
Campania este derulata din doua directii, un tandem similar urmand sa porneasca maine, 2 iulie, din localitatea Medias. Din echipaj va face parte Arnold Csaba Butu, un ciclist de performanta nevazator, participant la Jocurile Paralimpice de la Beijing.
Sursa: Anca Popescu Glodan