Vezi VIDEO
Tarabele din pietele baimarene sunt din ce in ce mai pline de produse fabricate in Ungaria. Acestea sunt mai ieftine decat cele romanesti, mai ales dupa cresterea TVA, si se vand ca painea calda.
Cresterea TVA a afectat semnificativ pretul produselor de pe piata romaneasca. Nici alimentele nu au facut exceptie, acestea scumpindu-se cu cel putin 5%, fapt care a determinat cresterea interesului cetatenilor pentru produsele alimentare din Ungaria.
Nici nu trebuie sa faci un drum pana in Ungaria ca sa iti umpli camara cu produse alimentare, pentru ca, mai mult sau mai putin legal, comerciantii din piete au inceput sa umple tarabele cu astfel de produse, mult mai ieftine decat in Romania.
Astfel, la piata gasesti de la cafea, paste fainoase, faina, zahar, orez, carne de pui sau orice altceva, “pe comanda, bineinteles”. Pentru a se convinge, reporterii eMaramures.ro au facut un tur al Pietei agroalimentare Izvoarele cu camera ascunsa.
“Avem cafea, paste din Ungaria, ca acolo is mai ieftine. Mai aducem si carne de curcan, de pui, orez… Ulei nu aducem, ca ii mai scump acolo”, ne-a spus una dintre precupete.
Ca sa isi vanda repede marfa, comerciantii sunt dispusi sa preia chiar si “comenzi”. Practic, poti sa ii ceri vanzatorului sa iti aduca orice cantitate de produse, te intelegi la pret si, in maximum doua zile, le primesti. Se lucreaza organizat. O persoana se ocupa de transport, pe cand alta numai de vanzare.
Daca stii sa negociezi bine, cheltui doar 50% fata de marfa similara vanduta in magazinele locale. Comisarii Garzii Financiare Maramures cunosc acest tip de comert si recunosc ca in majoritatea cazurilor este in afara legii.
“Comertul intracomunitar se desfasoara in conformitate cu legea, atunci cand comerciantul, persoana juridica, detine documente pentru marfa pe care o aduce in tara si plateste TVA in urma vanzarii. Exista, desigur, cazuri cand persoane fizice aduc marfuri in tara, declara la granita ca este pentru consum propriu si apoi le vand ilicit, fara sa plateasca nimic la stat”, a declarat directorul adjunct al Garzii Financiare Maramures, Grigore Ghiras.
Persoanele fizice care comercializeaza ilicit produse fara acte de provenienta risca amenzi intre 1.000 si 1.500 de lei, confiscarea marfii si a veniturilor incasate in urma vanzarii acesteia. In cazul persoanelor juridice, amenzile sunt intre 6.000 si 20.000 de lei.
Sursa: Calin Dragomir