Vezi VIDEO
Seceta pedologica inregistrata anul acesta atat in Maramures, cat si in restul zonelor tarii este una istorica. Expertii au aratat ca, in comparatie cu anii 2003 si 2007, considerati cei mai uscati din ultimele decenii, lipsa ploilor a condus in aceasta toamna la o situatie care nu a mai fost intalnita de multa vreme. Terenurile sunt crapate din cauza lipsei de precipitatii iar multe izvoare si fantani au secat. Specialistii in agricultura ii incurajeaza totusi pe maramureseni sa nu renunte la insamantarile de toamna. Ei sustin ca, in ciuda secetei, culturile pot supravietui.
Agricultorii din judet au relatat ca pe parcursul acestui an au fost fortati sa gaseasca metode alternative de irigare pentru a salva productia de pe camp. Perioada critica a fost inregistrata in lunile de toamna, cand umiditatea din sol a scazut extrem de mult.
„Din august incoace putem spune ca s-a instalat seceta pedologica, din cauza faptului ca umiditatea la sol a scazut foarte mult. Totodata, temperaturile s-au mentinut ridicate – chiar am avut temperaturi maxime absolute pana la 35,6 grade – iar umiditatea relativa a aerului a scazut. Drept urmare, apa din sol nu a putut fi asigurata pentru necesarul plantelor”, a explicat inginerul Melania Oltean, din cadrul Directiei Fitosanitare Maramures.
Specialistii Directiei Judetene pentru Agricultura Maramures au aratat ca, in ciuda conditiilor meteorologice nefavorabile, se poate face agricultura. Riscul este acela ca productia nu va ajunge la cote maxime. Ei ii sfatuiesc pe agricultori ca, dupa curatarea terenului de resturile vegetale, maruntirea si afanarea solului sa fie facute cat mai adanc.
„Cei care spun ca nu pot sa infiinteze culturi in aceasta toamna din cauza secetei nu au dreptate in totalitate. Se pot face si aceste lucrari pe care le-am amintit, cu respectarea ad literam a faramitarilor de culturi vegetale. Intr-adevar, cu o diminuare a productiei pe anul viitor, dar se pot infiinta culturi”, a explicat seful Directiei Agricole Maramures, Virgil Tantas.
Plantele furajere, graul si triticalele sunt principalele culturi care mai pot fi facute in aceasta luna. Specialistii recomanda ca insamantarile sa fie finalizate pana in noiembrie, deoarece, pe masura ce se inregistreaza intarzieri, productia scade cu aproximativ 100 de kilograme la hectar.
Sursa: Gabriela Kuhajda