A trecut mai bine de o luna de la spargerea care a avut loc la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare. Cu toate ca in dimineata zilei de 26 ianuarie 2014 a fost furat cel mai important exponat din patrimoniul muzeului, Consiliul Judetean, in subordinea caruia se afla institutia, nu a luat practic nicio masura impotriva celor vinovati. Se asteapta trecerea timpului, instalarea inerentei uitari si totul va reintra in normalitate.
Vinovatii (pentru ca trebuie sa fie asa ceva, altfel incidentul nu putea sa se produca) stau fara probleme in posturi si incaseaza in continuare lefuri de la buget. O parte dintre ei fac parte din conducerea muzeului, dar si a Serviciului Judetean de Paza.
S-a spus gresit cadirectorul Ioan Bob a fost demis din functie dupa scandalul iscat dupa producerea furtului. Nici vorba. I s-a incheiat contractul de management, dupa care, in urma cu doua saptamani, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic, si-a prezentat proiectul pentru un nou mandat de patru ani, in fata consilierilor judeteni. Proiectul a fost respins de catre cei care ar fi trebuit sa-l destituie chiar in ziua in care a avut loc spargerea, nu sa-i mai dea posibilitatea sa vina cu proiectul de management. In cadrul sedintei respective s-a spus ca pentru postul de director se va organiza un concurs, iar Ioan Bob poate sa participe fara probleme. Sunt convins ca nicaieri in lume nu se mai intalneste asa ceva, dar la noi se poate orice. Chiar orice. Va propun sa ne amintim impreuna cum a ajuns Ioan Bob manager la muzeu si prin ce s-a facut remarcat in aceasta perioada trista pentru respectabila institutie.
Ascensiunea
In septembrie 2010, Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean, a luat decizia numirii in functia de director a lui Ioan Bob. Pentru asta era nevoie de un concurs, sa nu zica lumea ca omul a fost ”numit politic”. Bob, profesor de matematica, a beneficiat de un dosar de candidat intocmit cu dedicatie. Altfel nu se explica aberanta omisiune de a nu i se cere studii de specialitate in domeniul specific institutiei, avand in vedere ca este vorba de muzeul care detine cea mai mare colectie de minerale din tara, nicidecum de un birou turistic din Copalnic Manastur sau din alta parte. Candidatul era gol ca napul: nici licenta de specialitate, nici o minima activitate expozitionala sau culturala. Concursul (de imprejurari probabil) s-a tinut, iar Ioan Bob a fost numit in post prin Hotararea CJ Maramures 160/2010.
Ca orice profan care habar nu are de activitatea institutiei, Bob reorganizeaza muzeul dupa bunul sau plac, fara sa tina seama de lege. Noua organigrama propusa de specialistul Bob este aprobata prin Hotararea CJ 22/1011, astfel ca muzeul se trezeste cu patru sectii si cinci posturi de conducere la un efectiv de 19 angajati permanenti! Si pentru ca domnul presedinte Mircea Man, Dumitru Dumuta si Ioan Dragos, secretarul, respectiv seful serviciului juridic din cadrul CJ, nu i-a impus studii de specialitate, Bob procedeaza la fel si cu noii sefi de sectii. Asa se face ca Maria Pascu (Buget) si Ciprian Crisan (Marketing) ocupa posturile fara a avea licentele de specialitate necesare.
Nespecialistii au dat note de trecere profanului
Anul trecut, noua conducere a Consiliului Judetean decide infiintarea unei comisii de evaluare a managementului la muzeul de mineralogie, dupa ce s-au primit mai multe sesizari legate de neregulile din activitatea institutiei. Din pacate cei noi sunt la fel cu cei vechi, altfel nu se poate explica superficialitatea cu care a fost tratata problema. In conformitate cu OUG 189/2008, ”comisia este alcatuita din specialisti in domeniu, in functie de specificul institutiei”. Doi dintre membrii comisiei noastre (Visovan si Tomoioaga), numiti prin HCJ MM 40/2013, sunt profesori universitari, specialitatea Litere, fara absolut nicio tangenta cu muzeografia, de fapt managementul muzeal, ca despre asta era vorba.
Chiar si in aceste conditii, Ioan Bob nu a primit ”nota de trecere”, motiv pentru care depune o contestatie asupra notei. Din nou Dumitru Dumuta si Ioan Dragos inchid ochii si contestatia este acceptata ilegal. Le reamintim celor doi specialisti in administratie si legislatie ce scrie in OUG 189/2008, OUG 269/2009 si Reg. 1301/2009: “contestatia se poate face asupra modului de respectare a procedurii privind organizarea si desfasurarea concursului”. Or, contestatia domnului Ioan Bob a fost facuta cu motivatia notei, nu a procedurii. Fapt ce reiese si din Procesul verbal al comisiei de contestatie, unde se specifica motivatia modificarii notei, nicidecum a procedurii de evaluare. In Raportul comisiei de contestatie apare scris negru pe alb ca doar cei doi nespecialisti universitari i-au dat nota de trecere profanului Bob.
Si astfel managerul Bob a ramas in scaun. In ianuarie, omul nostru omite si incearca sa musamalizeze tentativa de furt ce a avut loc cu cinci nopti inainte de spargerea propriuzisa. Evenimentul a fost constatat de personalul muzeului si raportat verbal managerului Bob. In cele cinci zile, de luni pana sambata, el nu a luat nicio masura interna, dar nici n-a anuntat politia si firma de interventie. Cu seninatatea si convingerea nelipsita impostorilor, domnul Bob a concluzionat ca alarmele anterioare repetate au fost cauzate de jaluzele si porumbei. In cele din urma, un ”porumbel” incaltat cu bocanci si fata acoperita de cagula i-a demonstrat ca s-a inselat. Din pacate a fost prea tarziu.
Sa nu fim gresit intelesi. Noi nu-l acuzam pe Ioan Bob pentru furtul mineralului nestemat, ci doar de neglijenta anterioara in serviciu. Motiv pentru ca organele de ”specialitate” sa-l deranjeze la noul loc de munca de la Planetariu, acolo unde l-au plasat consilierii judeteni. Si unde, cu siguranta, se pregateste in liniste pentru participarea la concursul ce-l poate readuce la conducerea Muzeului de Mineralogie.
Sursa: Grigore Ciascai