Dosarul in care Csibi Barna, cel care l-a „spanzurat” simbolic pe Avram Iancu, la Miercurea Ciuc, este acuzat de instigare la discriminare a fost preluat de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului instantei supreme, el urmand sa fie audiat, miercuri, la Bucuresti. Dosarul pe numele lui Csibi Barna a fost deschis in 15 martie de Parchetul Tribunalului Harghita, care s-a autosesizat in acest caz si a declansat cercetarile pentru instigare la discriminare.
Csibi Barna urma sa fie audiat, miercuri, la Parchetul Tribunalului Harghita, insa in cursul diminetii, procurorii au anuntat ca nu mai fac nicio declaratie pe aceasta tema „pentru buna desfasurare a cercetarilor”.
Potrivit unor surse judiciare, Csibi Barna a fost citat pentru audieri la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, miercuri, la ora 12.00.
De asemenea, Csibi Barna va fi audiat, joi, in Comisia de Disciplina a Directiei Finantelor Publice (DGFP) Harghita, unde este functionar din 2005.
Csibi Barna, functionar public la Directia Generala a Finantelor Publice Harghita, a solicitat, saptamana trecuta, autorizatie de la Primaria Miercurea Ciuc pentru o manifestare dedicata Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, menita sa aduca in atentia locuitorilor din municipiu istoria evenimetelor din 1848-1849.
El a luat un manechin purtand pe figura o poza a lui Avram Iancu, pe care „l-a condamnat” si apoi l-a „spanzurat”.
Ulterior, Csibi Barna a fost detasat pentru sase luni de catre presedintele ANAF, Sorin Blejnar, in Abrud, judetul Alba, orasul in care a urmat clasele elementare fostul revolutionar Avram Iancu.
De asemenea, seful Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Harghita, Kedves Imre, declara ca „detasarea va intra in vigoare de luni si are o durata de o jumatate de an”.
Duminica, administratia locala din Abrud (Alba) a transmis premierului Emil Boc o scrisoare deschisa in care solicita revocarea ordinului prin care Csibi Barna a fost detasat la Administratia Finantelor Publice Abrud, precum si demiterea persoanei care a propus o astfel de masura, respectiv seful ANAF, Sorin Blejnar.
Primarul din Abrud, Tiberiu Ratiu, a declarat, duminica, ca in ultimele zile, dupa ce s-a decis ca Csibi Barna sa fie detasat la Abrud, „s-au inflamat spiritele pe plan local” si mai multi cetateni si-au exprimat nemultumirea fata de aceasta decizie.
Primarul a adaugat ca a convocat, la solicitarea locuitorilor din oras, o sedinta informala de urgenta a Consiliului Local la care au luat parte consilieri locali, reprezentanti ai unor organizatii non-guvernamentale, precum si zeci de locuitori din Abrud, Rosia Montana, Bucium si Ciuruleasa.
In paralel, reprezentantii mai multor organizatii din Abrud au anuntat, duminica seara, ca au inceput o campanie de strangere de semnaturi prin care doresc ca Csibi Barna sa fie declarat „persona non grata” in Abrud.
De asemenea, in ultimele doua zile, in localitatile Abrud si Campeni au avut loc mitinguri ale localnicilor care au cerut ca Csibi Barna sa nu fie detasat la Abrud.
Cele peste 500 de persoane care au protestat, marti, in Piata Avram Iancu din Campeni, fata de gestul lui Csibi Barna, au transmis Presedintiei, Guvernului si Parlamentului o declaratie comuna in care le solicita „raspicat” „sa se dezica si sa condamne cu promptitudine tot ceea ce aduce atingere integritatii statului roman” si, totodata, sa „analizeze cu luciditate actiunile iredentiste si xenofobe, indiferent din partea cui ar veni”.
FOTO: Avram Iancu, spanzurat la Miercurea Ciuc (c) youtube.com
Sursa: Mediafax