Summitul NATO s-a deschis, joi, la Newport (Marea Britanie) pe fondul tensiunilor cu Rusia, acuzata de agresiune militara in Ucraina. 60 de sefi de stat si de Guvern discuta despre criza ucraineana, dar si despre alte crize, in special cea creata de gruparea Stat Islamic in Irak si Siria, a carei amenintare este din ce in ce mai presanta. Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a anuntat ca un plan pentru un armistitiu in estul separatist al Ucrainei urmeaza sa fie semnat vineri, la Minsk, si ca NATO ii sustine pe membrii sai care sunt pregatiti sa furnizeze asistenta militara Ucrainei.
„Maine, la Minsk, urmeaza sa fie semnat un document care prevede etapele implementarii unui plan de pace pentru Ucraina. Prevederea-cheie a acestui plan este un armistitiu„, a declarat Porosenko joi, cu ocazia summitului NATO de la Newport.
Grupul de contact, format din reprezentanti ai Kievului, Moscovei si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), va avea o reuniune vineri in capitala belarusa, la care vor participa si rebelii prorusi din estul Ucrainei.
O drona a survolat permanent zona hotelului Celtic Manor unde se aflau liderii celor 28 de state membre NATO, insotiti de 4000 de delegati. Mii de filtre de securitate au blocat accesul terestru neautorizat.
Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, si liderii american, britanic, francez, german si italian s-au intalnit joi la Newport, in Marea Britanie, inainte de deschiderea oficiala a summitului NATO.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, i-a indemnat joi pe rivalii din scrutinul prezidential afgan, sa semneze un acord privind prezenta trupelor straine in tara incepand de anul viitor, in conditiile in care Alianta isi va retrage trupele de lupta pana in decembrie.
„Nu trebuie sa ne ascundem, timpul este limitat”, a declarat Rasmussen, la sosirea la Newport, in Marea Britanie, unde va participa, alaturi de 60 de lideri ai Aliantei, la summitul NATO.
„Trebuie sa stim foarte rapid daca aranjamentele de securitate necesare vor fi semnate de Guvernul afgan, deoarece este o conditie prealabila pentru prezenta noastra in Afganistan dupa 2014″, a adaugat el.
Premierul Ponta a declarat ca este un caz fericit faptul ca toate institutiile statului sunt de acord si lucreaza impreuna pentru interesul national la Summit-ul NATO, unde Romania are o pozitie coordonata, spre deosebire de „cel mai nefericit caz” privind propunerea Romaniei de comisar european.
„Implicarea rusa in teren”, in estul Ucrainei, genereaza indoieli privind vointa reala a Rusiei de a se ajunge la un armistitiu, a declarat joi, la Newport, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Presedintele Traian Basescu a ajuns, joi, in Marea Britanie, unde va participa la summit-ul NATO, pe agenda reuniunii aflandu-se situatia din Ucraina, dar si misiunea Aliantei din Afganistan in anul 2015.
Sursa: Mediafax