In anul 2006, municipalitatea Baii Mari a achizitionat 48 de toalete ecologice (opt fixe si 40 mobile) cu pretul de 38.400 euro, adica, in medie, 800 euro/toaleta. De atunci, in fiecare an s-a renuntat la o parte dintre acestea. In 2010, un raport al Directiei Servicii Publice din Primaria Baia Mare cere inlaturarea a alte sapte toalete ecologice, care au fost vandalizate.
In raportul de reducere a numarului de toalete ecologice in Baia Mare, reprezentantii Directiei Servicii Publice mentioneaza achizitionarea in 2006 a doar 25 de bucati de toalete ecologice, din care 20 cu posibilitatea de a fi racordate la retelele de utilitati publice (apa si canalizare). Acestea au fost amplasate in parcuri, locuri de joaca etc.
In sezonul de iarna, administratia publica locala a luat decizia ca “toaletele albastre” sa fie inchise. Insa hotararea s-a dovedit a fi nefericita, “lipsa unei alternative, determina ca ele sa fie folosite in permanenta (…), unele fiind chiar deschise fortat si utilizate”.
Din cauza “deselor vandalizari”, dar si a costurilor de intretinere fabuloase pentru bugetul de criza al municipiului, in 2010 se va renunta la inca sapte dintre acestea (cele doua din parcul Mara – strada Progresului, cele doua de langa Sala Sporturilor si cele situate in parcul Dacia, pe strada I.L. Caragiale si langa complexul Dalia).
Pe tema pretului de intretinere a acestor toalete, au curs rauri de… cerneala. In 2006, licitatia de intretinere si reparare a WC-urilor a fost castigata de o firma care se ocupa cu… constructii de cladiri rezidentiale si nerezidentiale. Ulterior, an de an, SC Oana SRL, firma lui Ioan Ciocas, a semnat prelungirea contractului.
Cat de bine sunt intretinute si reparate aceste toalete poate vedea orice baimarean. Aproape jumatate dintre cele care inca mai exista sunt atat de deteriorate incat astazi se propune renuntarea la ele. Cu toate acestea, numai anul trecut, in zece luni, firma lui Ciocas a incasat pentru intretinerea a 19 toalete ecologice suma de 104.000 lei (peste un miliard de lei vechi!), adica 547 lei/luna pentru fiecare toaleta.
In acest an, reducerea numarului de toalete la 12 (acceptata cu generozitate de catre firma care a monopolizat aceasta activitate), precum si reducerea durtatei anuale de functionare de la zece luni la opt, asa cum cere Directia Servicii Publice, ar insemna ca din bugetul municipalitatii se vor cheltui pentru intretinerea “ecologicelor” doar 52.547 lei (peste o jumatate de miliard de lei).
Cele 12 toalete care vor fi pastrate in functiune sunt amplasate in: parcul Mara (bulevardul Unirii), Gradina Zoologica, Campul Tineretului (statia taxi), Campul Tineretului (loc de joaca) si Spitalul Municipal (parcare) – cate doua, parcul Municipal si Campul Tineretului (cimitir) – cate una.
Sursa: Catalin Vischi