Vezi VIDEO
Vremuri grele ii asteapta pe managerii de spitale din Maramures. Acestia au fost anuntati, in cadrul unei videoconferinte desfasurate in prezenta prefectilor si a responsabililor sanitari din intreaga tara, ca trebuie sa gaseasca singuri solutii financiare pentru desfasurarea activitatii „fara sincope majore” pana la finalul anului. Indicatia ministrului Sanatatii a fost aceea de a nu taia salariile angajatilor din sistem, insa s-a dat de inteles ca pot fi luate in calcul reduceri de personal daca situatia o va impune.
Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures, Viorel Deghid, care a luat parte la videoconferinta, a aratat ca, in contextul dat, la nivel de judet, vor exista redistribuiri de angajati si ca, in situatia in care bugetul va fi insuficient pentru plata salariilor, va fi de preferat masura disponibilizarilor si nu cea de scadere a salariilor.
„Am participat in cursul zilei de ieri (n.n. 23 iulie) la o videoconferinta pe tema spitalelor si, intr-adevar, trebuie ca fiecare manager de spital din judet sa intocmeasca o analiza interna, care sa fie in acord cu bugetul prevazut pentru acest an. Acestea trebuie sa fie gata pana in 10 august, iar in data de 15 august vor fi analizate la nivel judetean, dupa care, ulterior, datele vor fi trimise de fiecare unitate spitaliceasca in parte la nivel central”, a mentionat Deghid.
Analiza planurilor pentru spitale ar urma sa fie facuta impreuna cu reprezentantii CAS Maramures, precum si cu cei ai Directiei de Sanatate Publica, respectiv cu sprijinul consiliilor locale. Ministerul a anuntat ca in a doua parte a lunii august se va face o verificare a documentatiilor la centru si ca se va decide un set de masuri pentru fiecare unitate medicala.
In Maramures au fost deja stabilite masuri de restructurare in spitalele Viseu de Sus, Sighetu Marmatiei si Targu Lapus, insa pana acum s-a discutat doar despre relocari de personal.
Intr-un comunicat de presa dat publicitatii de catre Ministerul Sanatatii se arata ca ideea lansata in cadrul videoconferintei ar fi aceea de a face „echipa” pentru dezvoltarea sistemului prespitalicesc.
“Aveti foarte multe parghii la dispozitie, de dumneavoastra depinde cum le utilizati. Amintiti-va ca, daca dati mai multe consultatii in ambulatoriu si faceti mai multe internari de zi, s-ar putea sa aveti mai multi pacienti multumiti, cu mai multe cazuri rezolvate, decat pacienti care asteapta la usile spitalelor pentru internare continua”, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu, conform documentului citat.
„Ii rog pe manageri sa inteleaga ca in bugetele spitalelor sunt resurse. Important e cum reusesc sa le dirijeze acolo unde este nevoie si unde pot fi utilizate intr-un mod mai eficient”, a mai aratat el, tot in cadrul videoconferintei la care au luat parte si reprezentantii din sistemul sanitar maramuresean.
Sursa: Gabriela Kuhajda