Un grup de militari din Serviciul de protectie si paza al presedintiei ucrainene a fost trimis sa-l evacueze din cladire pe procurorul recalcitrant, in timp ce trupele speciale ”Berkut”, subordonate Ministerului ucrainean de Interne al cabinetului premierului Viktor Ianukovici au fost trimise sa ”anihileze” actiunea impotriva procurorului-general, informeaza Rompres.
S-a produs o altercatie violenta intre Serviciul de paza al lui Iuscenko si trupele speciale Berkut, simpatizante ale premierului Ianukovici, in care s-au implicat si deputati ai Radei Supreme (parlamentul unicameral de la Kiev). Usa cladirii in care se afla sediul Procuraturii Generale de la Kiev a fost, pur si simplu, spulberata.
Piskun, membru al Partidului Regiunilor, a fost repus in functie, printr-o decizie a justitiei, la 26 aprilie a.c., dupa ce fusese destituit in anul 2004.
Niciodata pana acum nu s-a produs o escaladare atat de serioasa a situatiei politice de la Kiev in perioada de dupa instalarea puterii portocalii, in urma alegerilor prezidentiale din 2004.
Decretul prezidential privind demiterea lui Piskun a fost adus la cunostinta opiniei publice de secretarul Consiliului Nationale de Securitate si Aparare, Ivan Pliusci. La o sedinta a colegiului Procuraturii Generale, Pliusci, numit recent in functie de Iuscenko, a explicat joi ca demiterea lui Piskun se datoreaza incompatibilitatii calitatii de deputat al acestuia cu functia de procuror-general. Interimatul urma sa fie asigurat de procurorul republicii autonome Crimeea Viktor Semciuk, o persoana loiala presedintelui. Imediat dupa anunt, Partidul Regiunilor si procurorul-general s-au opus demiterii, mai arata Rompres.
Procurorul-general, precum si coalitia proguvernamentala de la Kiev au declarat ca decretul prezidential privind demiterea procurorului-general este neconstitutional, intrucat nu a fost votat de Rada Suprema (asa cum prevede Constitutia). Statutul Radei este insa mai mult decat incert, avand in vedere ca presedintele ucrainean a demis parlamentul inca de la 2 aprilie.
Piskun a legat destituirea sa de intentia de a declansa o ancheta penala impotriva unor judecatori ai Curtii Constitutionale care examineaza in prezent legalitatea deciziei presedintelui Viktor Iuscenko privind demiterea parlamentului.
Presa de la Kiev considera insa ca altul este motivul demiterii procurorului-general. Sviatoslav Piskun a fost miercuri la meciul de fotbal Sahtior-Dinamo, disputat la Donetk, la care a fost prezent si premierul Viktor Ianukovici. De aceea, considera unii ziaristi ucraineni, presedintia de la Kiev a considerat ca Piskun are legaturi cu ”clanul Donetk”, indoindu-se de buna credinta a acestuia.
In evenimentele de joi de la Kiev s-a implicat si ministrul de interne Vasili Tusko, aliat al premierului Ianukovici. Acesta a dispus ca dispozitive ale politiei sa inconjoare cladirea, pentru a impiedica orice actiune a Serviciului de paza si control al presedintiei. Drept urmare, membrii serviciului loial presedintelui Iuscenko au fost arestati. Masura a fost contestata virulent de secretarul Consiliului National de Securitate si Aparare, Ivan Pliusci. El l-a acuzat pe ministrul de interne de abuz in serviciu si de tentativa de lovitura de stat.
La randul sau, presedintia ucraineana si partidele portocalii ( formatiunea proprezidentiala Ucraina Noastra, Blocul Iulia Timosenko etc) au acuzat, la randul lor, Partidul Regiunilor si coalitia guvernamentala de tentativa de lovitura de stat.
In noaptea de joi spre vineri, premierul Ianukovici, care a abandonat summitul sefilor de guvern ai CSI ce se desfasoara vineri la Ialta, a convocat executivul de la Kiev intr-o sedinta extraordinara, pentru a examinat situatia creata.
In paralel, presedintele Viktor Iuscenko i-a convocat pe ministrii si conducatorii structurilor de forta si ai serviciilor speciale. Ministrul apararii Anatoli Gritenko a declarat joi seara ca este dispus sa implice armata in rezolvarea crizei politice daca va exista o asemenea solicitare din partea sefului statului, relateaza, in editia sa de vineri, cotidianul rus Kommersant.
Dupa discutiile cu liderii structurilor de forta, Iuscenko a decis insa sa nu implice armata in rezolvarea conflictului. Sefului statului ucrainean a declarat ca ”actiunile Ministerului de Interne trebuie catalogate drept infractiune si tentativa de lovitura de stat”, dand dispozitie Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) si Procuraturii Generale sa ancheteze incidentul de joi.
Potrivit Kommersant, demiterea lui Piskun este legata de refuzul procurorului-general de a se situa de partea presedintelui in confruntarea acestuia cu Curtea Constitutionala. La 30 aprilie, Iuscenko a demis trei procurori ai Curtii Constitutionale, simpatizanti ai Partidului Regiunilor, pentru ^incalcarea juramantului^. Acestia au revenit in functie dupa ce au contestat decizia presedintelui la un tribunal local. Liderul politic de la Kiev a contestat insa repunerea acestora in functie la un tribunal din Kiev si disputa dintre cei trei si seful statului a trecut pe taramul justitiei. Lui Piskun i s-a solicitat sa ia partea presedintelui in aceasta disputa, pentru a-i neutraliza pe cei trei judecatori.
In noaptea de joi spre vineri, s-a reunit de urgenta si Rada Suprema (dizolvata). Criza politica de la Kiev continua, iar ce turnura vor lua evenimentele este greu de presupus, apreciaza Kommersant.
Sursa: Rompres