Vezi VIDEO
Odinioara un prosper oras mineresc, Cavnicul a devenit astazi, la fel ca si multe alte localitati din Maramures, o palida fantasma a trecutului industrial. Dar, spre deosebire de Nistru sau Baiut, Cavnicul ar parea ca are avantajul de a fi statiune montana. Prea putin, spun insa autoritatile locale, care se confrunta cu probleme sociale serioase. Locurile de munca sunt extrem de putine, in ciuda numarului mare de pensiuni si hoteluri din Cavnic.
Orasul Cavnic se confrunta cu grave probleme sociale, spun alesii locali. Dupa desfiintarea mineritului, oamenii au ramas fara locuri de munca, multi dintre ei traind de pe o zi pe alta, din ajutoare.
„Din 2008 incoace, am tinut cont de cei nevoiasi, am facut pachete pentru a-i ajuta. Am facut 250 de pachete, din bugetul local, avand in vedere situatia precara a unora. 250 de cazuri. 250 de familii necajite, dar numarul lor este mult mai mare…”, spune primarul Alexandru Dragos, amintind inclusiv de cele trei incendii din oras, de anul trecut.
Oferta turistica de iarna, desi considerata colacul de salvare al economiei orasului Cavnic, nu poate acoperi cererea de locuri de munca. Primarul spune ca numarul de joburi create este nesemnificativ, raportat la numarul mare de someri.
„Probleme sociale avem deosebite in Cavnic, in privinta locurilor de munca, mai ales dupa inchiderea mineritului. Va dati seama, sunt prea putine locuri de munca fata de numarul de locuitori, nu va pot da o cifra. Dar va pot spune ca cei apti de munca sunt plecati la lucru fie in tara, fie in strainatate. Pleaca multi…”, a declarat primarul Alexandru Dragos.
„Putem spune ca avem un numar de 200 de locuri de munca in turism, dar trebuie tinut cont ca in pensiuni lucreaza familia…”, a adaugat edilul, care a mai spus ca sperante de mai bine exista, pe fondul dezvoltarii domeniului schiabil.
Primaria are documentatii in stadiu avansat pentru constructia altor trei partii de schi, a cate 2.000 de metri, si o linie de telegondola cu o lungime de 2.400 de metri, cu fonduri guvernamentale, prin proiectul Schi in Carpati.”
Cu cateva zile in urma s-a finalizat si extinderea si reabilitarea retelei de apa in oras si s-a facut si receptia lucrarii. Insa investitia se adreseaza numai zonei centrale, respectiv la maximum 3000 de locuitori, ceilalti vor ajunge la apa din retea dupa implementarea unui nou proiect, implementat alaturi de Vital, in valoare de 6 milioane euro.
Sursa: Alexandru Ruja