Vezi VIDEO – reactii politicieni
Vezi VIDEO – reactii pensionari
Deruta in randul romanilor dupa decizia Curtii Constitutionale, care a declarat neconstitutionale anumite prevederi din ”legile austeritatii” si a blocat astfel taierea pensiilor cu 15%, dar nu si a salariilor. Pachetul legislativ pentru care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea urmeaza sa se intoarca la Parlament inainte de promulgare, iar executivul trebuie sa caute solutii pentru a suplimenta bugetul national si pentru a evita intrarea in colaps. Primele declaratii ale membrilor Cabinetului Boc au indicat ca urmeaza o majorare de taxe si impozite, dar si reduceri masive de personal. Autoritatile romane s-au angajat in fata FMI sa creasca taxele si impozitele daca nu reusesc sa reduca deficitul bugetar in limita tintei de 6,8% din PIB fixata pentru acest an, in principal prin scaderea cheltuielilor, adica prin taierea salariilor, pensiilor si transferurilor sociale.
Autoritatile s-au angajat sa taie cheltuielile bugetare in principal prin reducerea cu 25% a salariilor, sporurilor si a altor plati de natura salariala pentru toti angajatii din sectorul public, prin scaderea cu 15% a pensiilor si altor transferuri sociale si prin diminuarea transferurilor catre autoritatile locale. Totodata, Guvernul s-a angajat sa continue „rationalizarea personalului” in lunile urmatoare, dupa ce a redus numarului salariatilor bugetari cu aproximativ 20.000 de persoane in perioada ianuarie – mai 2010.
Curtea Constitutionala a decis, azi – 25 iunie, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, care reglementau in principal diminuarea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%. Decizia care respinge articole din legile austeritatii, pune Guvernul in imposibilitatea de a aplica vreuna dintre masurile prevazute in respectivele acte normative, intrucat acestea se vor intoarce la Parlament pentru a fi puse in acord cu legea fundamentala.
Surse guvernamentale au declarat insa ca Guvernul ia in calcul un nou plan de masuri pentru mentinerea deficitului bugetar in limita tintei de 6,8% din PIB convenita cu FMI, orientat in principal pe majorari de taxe si impozite, inclusiv a TVA si cotei unice de impozitare. Planul de actiuni ar putea fi discutat intr-o sedinta speciala de guvern care sa fie programata in zilele urmatoare.
Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat ca Guvernul trebuie sa caute de urgenta alte surse pentru a pastra echilibrul bugetar si cifrele convenite cu FMI, afirmand ca, in opinia sa, nu exista alte surse importante decat cresterea cotei unice si a TVA. „Nu vreau sa anticipez o decizie, dar nu exista alte surse importante, decat cresterea cotei unice si a TVA. S-a incercat evitarea acestui lucru, dar probabil ne vom intoarce la aceasta solutie”, a spus Marko.
Primele efecte ale deciziei Curtii Constitutionale s-au simtit daja. Moneda nationala s-a depreciat accentuat, astfel ca BNR a publicat o referinta de 4,2808 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultimele sapte luni. O rata superiora a fost publicata de banca centrala la 23 noiembrie 2009, cand euro a fost cotat la 4,2809 lei. Referinta de vineri este cu 4,97 bani mai mare comparativ cu paritatea de joi, de 4,2311 lei/euro. In raport cu dolarul, BNR a afisat o cotatie de 3,4911 lei/dolar, cu 4,74 bani peste nivelul precedent, de 3,4369 lei/dolar.
Sursa: Mediafax