Vezi VIDEO
Daca la nivel central se vorbeste, de ceva vreme, de revenirea economiei si de iesirea din criza, Maramuresul se pare ca abia acum a atins apogeul recesiunii. Conform datelor inregistrate de responsabilii Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, incasarile la bugetul statului in luna aprilie sunt cele mai slabe din ultimii 6-7 ani. Printre cauzele saracirii bugetului se numara scaderea productiei industriale, reducerea numarului de locuri de munca precum si scaderea puterii de cumparare a maramuresenilor.
O diminuare de aproape 15 procente au inregistrat reprezentantii Finantelor Publice din Maramures la incasarile la bugetul statului in luna aprilie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Scaderea atat de drastica a incasarilor, de peste 10 milioane lei, reprezinta o lovitura pentru economia judetului, situatia fiind considerata una extrem de grava.
„Asa cum putem sa observam din aceste cifre, la bugetul de stat nu stam bine deloc. Nici in ceea ce priveste impozitul pe profit, nici in ceea ce priveste impozitul pe venit, care arata ca salariile sunt mai putine”, a explicat Teodor Luputi, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures.
Incasarile slabe au fost puse, in prima faza, pe seama sarbatorilor de Pasti, cand maramuresenii au alocat o suma mai mare de bani pentru cumparaturi.
„Toata lumea, din buget, aloca un anumit procent pentru masa pascala si pentru alte placeri, in perioada asta. De asta, in aprilie incasarile sunt mai mici”, a opinat Alexandru Deac, directorul Casei de Asigurari de Sanatate Maramures.
Parerea acestuia a fost contrazisa insa de cifre, incasarile la capitolul accize, care ar fi trebuit sa creasca daca vanzarile ar fi fost pe un trend ascendent, scazand in aprilie aproape la jumatate fata de aceeasi luna din 2010. In schimb, directorul Finantelor Publice a argumentat ca un rol important in scaderea incasarilor il joaca si modificarea modului de salarizare a angajatilor sai, respectiv taierea bonusurilor de performanta.
„Eu voi cere, chiar daca risc sa devin nepopular, sa se gaseasca o cale de a lega salariul de aportul efectiv, acolo unde se poate cuantifica. La control (n.r. Serviciul de control fiscal) de exemplu, incasarile au scazut imediat dupa ce s-a schimbat sistemul de salarizare”, a declarat Teodor Luputi.
Cele mai putini bani incasati in Maramures au fost in localitatile Targu Lapus, Cavnic, Ulmeni si Viseu de Sus, in timp ce in Borsa si Seini procentul veniturilor incasate este peste cel planificat.
Sursa: Andrei Gherghel