Vezi VIDEO
Deficit de personal in sistemul de asistenta sociala. Sindicalistii Sanitas Maramures sustin ca in ultimul timp criza de personal a fost atenuata in spitale, insa problemele au ramas la fel de acute in Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures (DGASPC), acolo unde asistentii sociali ar trebui sa-si ia 3-4 luni libere, pentru a acoperi orele suplimentare prestate.
Liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan a declarat ca in spitale s-a rezolvat partial problema lipsei personalului de specialitate, dupa ce s-a dat liber la angajari. Totusi, exista inca unitati spitalicesti unde criza de specialisti se resimte.
„Au fost facute cateva angajari, sigur nu la nivelul penuriei din ultimii ani. Pe langa acel val de angajari, s-a permis ca la unul plecat sa fie unul angajat. De la 1 august 2012 se pot face angajari cu aprobarea managerului, nu mai necesita aprobari de la Ministerul Sanatatii, dar mai avem din spate acea penurie. E o presiune in interiorul sistemelor care trebuie rezolvata. Aproape toate spitalele au un deficit restant de personal, acum fac eforturi sa scoata graficele de lucru„, a declarat liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan.
In opinia sindicalistilor, marile probleme cu lipsa angajatilor se mentin in sistemul de asistenta sociala, acolo unde asistentii sociali au acumulat sute de ore suplimentare, fara a putea beneficia de zile libere sau de sporul de 100%.
„Marele deficit e in asistenta sociala, la DGASPC. Acolo personalul a acumulat un numar ridicat de ore muncite suplimentar care nu pot fi suplinite cu timp liber corespunzator. Si atunci urmatoarea actiune pe care Sanitas o va indrepta inspre DGASPC va fi aceea de a obliga angajatorul, DGASPC sa plateasca aceste ore suplimentare, deoarece codul muncii prevede ca acele zile libere care s-au acumulat si care nu pot fi compensate cu timp liber corespunzator sa fie platite cu un spor de 100%”, a precizat Mircea Ciocan.
Si oficialii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures au confirmat ca este un deficit acut de personal, la ora actuala la nivelul judetului fiind vacante aproape 280 de posturi: de la asistenti sociali, ingrijitori, pana la psihologi. Directorul institutiei, Nicolae Boitor spune ca e o “mostenire” ramasa de cativa ani si care e greu de rezolvat, in conditiile in care acum angajarile se pot face doar dupa regula, unul plecat, unul angajat.
Sursa: Camelia Tocaci