Vezi VIDEO
Decizia Guvernului de a scadea de la doi ani la un an perioada concediului maternal ingrijoreaza autoritatile locale, nepregatite sa ia in grija un numar mai mare de copii decat pana acum. In Baia Mare, mai functioneaza doar patru crese. In vreme ce una este neincapatoare, fiind unica in care s-au facut investitii, celelalte trei isi desfasoara activitatea in cladiri vechi, fiind departe de standardele europene.
Din cele 11 crese care erau functionale in urma cu zece ani in Baia Mare au mai ramas doar patru, pe strazile Vasile Alecsandri (nr. 2), Gheorghe Bilascu (nr. 3), Amurgului (nr. 10) si Narciselor (nr. 5).
Reprezentantii autoritatilor locale se declara neputinciosi in a gestiona situatia daca intra in vigoare decizia Guvernului de scadere a perioadei concediului pentru mame. Oficialii sustin ca hotararea a fost luata “in pripa” si nu s-au alocat fonduri pentru dotarea corespunzatoare a creselor.
“Pentru toate cresele sa fie reabilitate, macar la standarde minime in ceea ce priveste serviciile, ar fi necesara suma de 8 miliarde lei vechi (n.red., 800.000 lei). Impedimentul cel mai mare este lamurirea situatiei juridice, atat a cladirilor, cat si a terenurilor. Am cautat surse de finantare alternative pe fonduri europene, pentru reabilitare infrastructura si cladire, dar nu am identificat astfel de surse”, a declarat Tania Zaharie, directorul Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS) din cadrul Primariei Baia Mare.
![]() |
![]() |
Directorul SPAS Baia Mare considera ca trebuia facuta o analiza demografica, pentru a putea aseza aceste servicii necesare familiilor tinere pe o harta a nevoilor in municipiul Baia Mare. Or, in aceasta situatie, numarul de locuri din crese este total insuficient.
![]() |
![]() |
Zaharie sustine ca in Baia Mare ar mai fi nevoie de patru-cinci crese noi pentru a respecta conditiile impuse de UE pentru ingrijirea copiilor cu varste de pana la trei ani. In Baia Mare, o singura cresa se ridica la standardele europene, capacitatea acesteia fiind depasita de doua ori.
“Cresa numarul 2 are 70 de locuri, cuprinse in trei grupe. Avem, insa, inscrisi, peste 150 de copii. Bineinteles, nu toti frecventeaza in aceeasi zi, pentru ca exista acel indice de absenta, insa tot timpul suntem peste numarul real de locuri in cresa”, a spus explicat Olimpia Motiu, directorul Cresei nr. 2 si seful Serviciului Crese din cadrul SPAS.
Daca in Cresa nr. 2 s-a investit aproximativ 200.000 lei, in celelalte trei nu au fost alocate fonduri pentru reabilitari din cauza problemelor de natura juridica. De exemplu, Cresa nr. 5, din cartierul Sasar, functioneaza intr-o cladire din 1972, iar dupa 1989 s-au facut doar mici lucrari de reparatie.
“Din cauza fondurilor insuficiente, la noi inca nu au ajuns bani pentru investitii si lucrarile de modernizare. Noi avem sperante… Oricum, conditiile elementare le au copiii – curatenia, igiena, alimentatia”, a dat asigurari Aniko Mihut, asistenta sefa la Cresa nr. 5.
![]() |
![]() |
Dupa anuntul privind modificarea perioadei de acordare a concediului maternal, Guvernul nu a mentionat ce vor face parintii cu copilul dupa implinirea unui an, daca acesta nu are bunici. Insa autoritatile locale au o propunere: angajarea unor bone platite de stat, care ar urma sa fie monitorizate de catre reprezentantii administratiei publice.
Sursa: Catalin Tineghe