Vezi VIDEO
In 25 decembrie, crestinii praznuiesc Nasterea Domnului. Este prima zi a Craciunului, atunci cand ne bucuram de darul ceresc, momentul in care “Dumnezeu se daruieste noua, se face prunc, se face om, ca noi, prin El, sa dobandim mantuirea, viata vesnica”. Inca din Ajunul Craciunului, cete de colindatori vestesc prin versurile simple, dar patrunzatoare ale colindelor, Nasterea Domnului Iisus Hristos.
In 25 decembrie sarbatorim Nasterea Pruncului Sfant. Inca de la Nasterea Sa, Mantuitorul “se smereste pe Sine, desi era Dumnezeu, nascandu-se Prunc dumnezeiesc in ieslea Viflaimului”. Preotul Vasile Fodorut de la Biserica “Sfantul Iosif Marturisitorul” din Baia Mare spune ca “dimensiunea religioasa a acestui mare praznic o gasim in vestea cea buna pe care au adus-o ingerii si pe care sfintii apostoli ne-au transmis-o noua”.
“Pe cand s-a urcat Iosif cu Maria in cetatea Nazaret, in Bethleem, ca sa se inscrie, Maria era logodnica lui. Si pe cand au ajuns ei acolo, s-au implinit zilele ei sa nasca. Si a nascut pe fiul sau, cel Unul Nascut, si L-a infasat si L-a culcat pe iesle, caci nu mai era loc de gazduire pentru ei”, a spus preotul Fodorut.
Aceasta veste de bucurie adusa de ingeri reprezinta “samburele de speranta, de bucurie si de traire emotionanta, asa cum o stiam si o simteam noi inca din copilarie. Caci praznicul acesta este nu doar praznicul faptelor bune, al darurilor celor pamantesti, ci este praznicul darului celui ceresc, adica Dumnezeu se daruieste noua, se face prunc, se face om catre noi, ca noi, prin El, sa avem viata vesnica, sa avem sansa mantuirii”, a mai spus preotul Vasile Fodorut.
Vestea buna este adusa inca din Ajunul Craciunului de cetele de colindatori care umbla din casa in casa. Tocmai de aceea, preotul Vasile Fodorut ii indeamna pe crestini ca in seara de Ajun sa mearga la cei dragi, pentru a-i colinda si pentru a se bucura impreuna de Nasterea Domnului.
“Toti crestinii, pe langa mesele bogate ar trebui sa mearga unii la altii, sa se imbratiseze, sa se bucure, caci vestea aceasta, a Nasterii Domnului, este sansa mantuirii noastre”, a afirmat preotul Vasile Fodorut.
Mai cu seama, in aceste zile ar trebui sa ne curatam sufletele, sa devenim mai buni si sa transformam inima noastra “in ieslea” unde sa salasluiasca Hristos.
“Ce ar trebui sa facem noi crestinii acum este sa-L lasam pe Hristos sa se nasca in sufletul nostru. Sa facem sufletul nostru, viata noastra, inima noastra o iesle, sa vina pruncul Iisus sa ne schimbe gandurile, modul de a fi si modul de a trai. Fiindca si pruncii, traind in puritate, credinta, adevar si, mai cu seama, in iubire, se aseamana cu Dumnezeu si sunt, mai cu seama, Fii lui Dumnezeu”, a adaugat preotul baimarean.
Praznicul Nasterii Domnului include trei zile: ziua de Craciun, a doua zi de Craciun (in care praznuim Soborul Maicii Domnului) si a treia zi de Craciun (in care il sarbatorim pe Sfantul Arhidiacon Stefan).
Sursa: Camelia Tocaci