![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Primaria Baia Mare vrea sa contracteze pe o perioada de 10 ani un credit bancar de 50 de milioane de lei, aproximativ 11 milioane de euro. Decizia a intampinat opozitie din partea consilierilor PD-L si a consilierului PSD, Dumitru Matei, care a declarat ca edilul baimarean vrea ”sa amaneteze viitorul orasului Baia Mare” prin acest imprumut aprobat intr-un an de criza. Conform spuselor primarului Cristian Anghel, consilierii baimareni si-au dat acordul pentru contractarea acestui credit inca din octombrie 2008, iar in sedinta de vineri, 24 iulie, a fost supus spre aprobare raportul comisiei care a negociat pentru creditare. Prin urmare, mai trebuie obtinut doar acceptul CL pentru ca banii sa ajunga in conturile primariei.
Contractarea unui credit bancar de 50 de milioane de lei de catre Primaria Baia Mare a starnit discutii aprinse intre consilierii PD-L si consilierul PSD, Dumitru Matei, care s-au opus acestei decizii, afirmand ca e in joc viitorul municipiului. Acestia au recurs la calcule dupa calcule pentru a demonstra ca va fi aproape imposibil de rambursat creditul de 50 de milioane de lei.
Sintagma cu amanetarea viitorului urbei, impartita intre Anghel si Matei
Consilierul PSD, Dumitru Matei, a mers chiar mai departe cu scenariul aratand ca prin acest imprumut ”se amaneteaza viitorul urbei”. Consilierul a fost insa contrazis de primarul Cristian Anghel, care a declarat ca in nici intr-un caz nu va fi contractata intreaga suma, ci doar o parte din ea astfel incat sa poata fi continuate unele investitii. In plus, a aratat ca expresia folosita de Dumitru Matei nici macar nu este originala, pentru ca, sustine edilul, ii apartine chiar lui, folosind-o in 2004 atunci cand acelasi Matei a propus e drept in campania electorala – contractarea unui credit de 30 de milioane de euro.
”In 2004, un candidat la Primarie care acum s-a razgandit si nu mai vrea credit propunea contractarea unui credit de 30 de milioane de euro pentru Baia Mare. Si atunci i-am spus ca nu sunt de acord si expresia este a mea si acum o folosesc altii. Acum i-am spus ca atunci aveam un alt buget.”
Creditul va fi folosit treptat, sutine primarul Anghel
”La sedinta de Consiliu Local m-am trezit cu un grup portocaliu, plus cineva de la PSD ca strangeau semnaturi sa nu aprobe acest credit, probabil ca a fost ordin politic. Colegii nostri care au incercat sa schimbe opinia consilierilor si a cetatenilor au facut scenarii apocaliptice in sensul in care au calculat ce se intampla daca trag toata suma de 500 de miliarde de lei, ori nu este posibil asa ceva, pentru ca eu nu am nevoie de toti acei bani. N-am lucrari in valoarea aceasta si nici nu poate vreo firma sa realizeze lucrari in aceasta valoare, pentru ca nu are capacitatea aceasta. Eu am facut un scenariu pe scadentarul pe care ni l-a dat banca si am calculat ce dobanda voi avea si ce grad de indatorare va avea bugetul local. Nu vom depasi 20-21% niciodata in conditiile in care limita maxima prevazuta de lege este de 30%„, a explicat Cristian Anghel.
Primaria Baia Mare se imprumuta ca sa aiba ”cash”
Acesta a mai precizat ca dobanda care va fi platita va fi doar pentru suma care a fost luata din acest imprumut contractat. De exemplu, daca Primaria a luat doar 2 milioane de lei, atunci va plati dobanda doar pentru aceasta suma.
”Avand nevoie de niste bani cash la un moment dat vreau sa am o marja de siguranta pentru ca e avantajos, deoarece eu nu platesc dobanda decat atunci cand trag bani si doar pentru ce am tras. Comisionul de neutilizare este zero. Daca eu am 500 de miliarde puse undeva bine si vreau sa fac o tragere, pot sa fac tragere in ianuarie si platesc doar pentru acea suma dobanda. Si eu nu cred ca voi ajunge la 500 de miliarde”, a conchis edilul baimarean.
Imprumut pentru strada Vasile Lucaciu, pentru cladirea Remin…
Pe de alta parte, edilul sustine ca e nevoie de asumarea unui risc, daca se doreste continuarea unor lucrari, pentru ca nu se poate continua la infinit doar cu activitati de ”protectie sociala sau acordarea de facilitati pe mijloacele de transport in comun, pentru ca trebuie sa mai si construim cate ceva”.
Din imprumutul luat de Primaria Baia Mare ar urma sa fie finantate o serie de obiective care trebuie finalizate. De exemplu, e nevoie de finalizarea strazii Vasile Lucaciu, aflata in reparatii de luni de zile si despre care autoritatile locale au subliniat ca pana la sfarsit de an ar trebui sa fie turnat primul strat de binder. De asemenea, e vorba despre investitii la trei unitati de invatamant din municipiu, respectiv Colegiul National Mihai Eminescu, Liceul de Arta si Gradinita numarul 7.
Municipalitatea risca sa aiba probleme daca falimenteaza Vital
Conducerea Primariei Baia Mare are in vedere si plata ratelor odata ce va lua in administrare cladirea in care a functionat Compania Miniera Remin. In imprumut este inclusa si garantia pentru continuarea programului ISPA derulat de societatea Vital.
”In al doilea rand in acest grad de indatorare mascat este prinsa si garantia pentru Vital, care nu este un element ce afecteaza in mod direct bugetul local, pentru ca acel credit este suportat din factura de apa pentru perioada in care a fost calculat creditul. Practic doar daca se intampla un accident, stiu eu… da Vital faliment, atunci va trebui noi sa onoram plata acestei garantii, sa platim noi acel credit si aceasta subgarantie pentru ISPA”, a subliniat Anghel.
Banii nu pot fi folositi mai repede de luna septembrie
Creditul bancar urmeaza sa fie contractat de la BCR. Deocamdata nu se stie cand va putea fi facut imprumutul, pentru ca reprezentantii Primariei s-au lovit si de multa birocratie, documentatia avand nevoie sa treaca printr-o serie de etape pana la aprobare.
”Oferta castigatoare este a BCR-ului, au fost trei oferte, una a fost descalificata. Pasul urmator este sa transmitem comunicarea la fiecare din cele doua banci, dupa care sa semnam antecontractul. Dupa care facem documentatia cu care mergem la Comisia Nationala de Acordare a Imprumuturilor Locale unde o sa ducem dosarul de circa 200 de pagini pe care semneaza primarul foaie cu foaie, si punem stampila foaie cu foaie dupa care iti da dreptul sa obtii contractul pentru credit. Fiecare tragere trebuie sa fie aprobata de acea comisie. Noi am putea sa ajungem pe la mijlocul lui august la Comisie, dupa care mai dureaza”.
Sursa: Camelia Tocaci