In bisericile ortodoxa si greco-catolica a inceput astazi, 1 septembrie, anul bisericesc. Spre deosebire de anul civil care incepe in 1 ianuarie, anul bisericesc isi are inceputul in 1 septembrie, deoarece conform traditiei mostenite din Legea Veche, in aceasta zi s-a inceput creatia lumii si tot in aceasta zi si-ar fi inceput Mantuitorul activitatea Sa publica.
Sfarsitul anului bisericesc, precum si inceputul lui sta sub ocrotirea Preacuratei Fecioare Maria. Asta deoarece in 15 august, cu cateva zile inainte de finalul anului bisericesc, crestinii praznuiesc Adormirea Maicii Domnului.
Inceputul anului are ca prima sarbatoare importanta tot un praznic, inchinat Preacuratei Fecioare Maria: Nasterea Maicii Domnului, aceea prin care se savarseste mantuirea oamenilor, ea nascand pe Hristos, Rascumparatorul pacatelor noastre.
Ultima sarbatoare a anului bisericesc este inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, pe 29 august fiind praznuita Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, cel mai mare proroc de pana la venirea Mantuitorului si care pregateste poporul pentru venirea lui Mesia.
In cultul Bisericii Ortodoxe exista o diferentiere intre anul bisericesc si anul liturgic. Daca anul bisericesc incepe in 1 septembrie, anul liturgic isi afla inceputul in ziua de Pasti – de la aceasta data se numara Evangheliile si Duminicile anului bisericesc. Acesta are 52 de saptamani, spre deosebire de anul liturgic care socoteste saptamanile in functie de sarbatorile Pastilor sau Rusaliilor.
Sursa: Camelia Tocaci