![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
O rezidenta artistica amplasata in Piata Cetatii din Baia Mare, aceasta a fost provocarea de anul acesta a concursului C.A.S.A., care se adreseaza tuturor studentilor din anul II de la facultatile de Arhitectura din tara si strainatate. Tema de concurs nu a fost deloc usoara, pentru ca pe langa importanta locului, studentii au avut de realizat un plan arhitectural care sa cuprinda atat spatii de locuit, cat si ateliere de lucru. Cele mai bune lucrari selectate si premiate de catre juriu pot fi vazute in cadrul unei expozitii gazduite de Galeria de Arta a Uniunii Artistilor Plastici (UAP) din Baia Mare.
Concursul Anual al Studentilor Arhitecti (C.A.S.A.) a ajuns la cea de-a V-a editie, iar provocarea din acest an a fost realizarea unei constructii destinate artistilor, intr-un spatiu cu o bogata istorie culturala. Studenti din anul II de la facultatile de arhitectura din Cluj-Napoca, Timisoara, dar si din Budapesta au participat la concurs, in total fiind inscrise peste 130 de lucrari pe aceasta tema.
„Studentii au avut de propus o rezidenta artistica, avand ca sit un sit real din Baia Mare, din Piata Cetatii. Aceasta a trebuit sa contina atat ateliere destinate artistilor, cat si spatii de locuit. A fost o tema grea, avand in vedere si situl dat, care se afla intr-o piata, dar si istoria locului, pentru ca a fost data in legatura cu Colonia Pictorilor”, a povestit coorganizatorul concursului, Adrian Niculas, membru in Asociatia Studentilor Arhitecti din Cluj.
20 dintre cele mai reusite lucrari alese de catre membrii juriului – din care au facut parte arhitecti din tara si din strainatate – au fost expuse in Baia Mare, putand fi analizate de toti cei interesati de domeniul arhitectural. De aceasta data, tinerii clujeni s-au dovedit a fi cei mai creativi, primele locuri fiind ocupate de studenti ai Facultatii de Arhitectura din Cluj-Napoca. In opinia membrilor juriului, cea mai buna lucrare s-a detasat de restul celor inscrise in concurs prin curajul abordarii si originalitate.
„Cea pe care o vedeti castigatoare s-a evidentiat pentru ca o casa a artistului, intr-o zona de genul asta, istorica, poate sa fie privita ca un manifest. Acest proiect este un manifest, in primul rand prin faptul ca urbanistic el se pune total opus cladirilor care au fatada frontul lung, el intoarce lucrarea si are un curaj fantastic sa vina sa faca ce nu ti-ar veni sa faci in mod normal. Este un proiect intr-adevar foarte curajos”, a explicat unul dintre membrii juriului, arhitectul Stefan Paskucz.
Expozitia este gazduita la Galeria de Arta a Uniunii Artistilor Plastici (UAP) din Baia Mare si poate fi vizitata pana la mijlocul acestei luni.
Sursa: Gabriela Kuhajda