Vezi VIDEO
Pentru cei peste 30.000 de ucraineni din Maramures sarbatorile de iarna abia au inceput. Ajunul Nasterii Domnului este intampinat cu douasprezece feluri de mancare de post, care va fi consumata in seara zilei de azi, 6 ianuarie. Localnicii vorbesc despre datinile care se tin cu sfintenie ca: inlantuirea mesei, colindatul sau Jedul (Viflaimul), dar amintesc cu nostalgie si de obiceiurile pastrate doar in memoria colectiva.
La familia Druleac din satul Craciunesti, ce apartine de comuna Bocicoiu Mare, pregatirile pentru Ajunul Craciunului sunt pe sfarsite. Peste din Tisa, sarat si afumat, mai multe feluri de ciuperci, grau cu miere si alte delicatese de post sunt deja gata pentru a fi oferite oaspetilor.
„Imi place sa respect traditia. As vrea sa reinvie, sa poarte tinerii costumul, sa cante in corul bisericii. La noi in Craciunesti mai sunt datini… Jedul, adica Moarta, Dracii, ce vin din casa in casa sa intrebe daca sunt primiti sa colinde. Sunt ingerasii, pastorii si soldatii. Vin din casa-n casa, iar de nu-s primiti merg mai departe” povesteste Niculaie Hermionia Daniela din Craciunesti, care nu a renuntat la costumul traditional numit hutulca.
In preajma sarbatorilor, fiecare membru al familiei are rolul sau bine stabilit. Datoria mezinei este sa impodobeasca bradul, sa-si ajute parintii la treburile casnice si, de ce nu, chiar sa gateasca una din specialitatile de post – hrebleanca, pe baza de ciuperci uscate.
Gazda casei pregateste bucatele traditionale, dupa ce s-a impodobit bradul:
„Din pacate, traditiile se cam pierd pe an ce trece, insa pregatirea specialitatilor de post se va pastra ani multi de-acum inainte. In mare parte s-a pastrat. Nu toate familiile fac 12 feluri, dar 5-6 tot se fac. Sarmalele de post, hrebleanca din hribi uscati, peste afumat, compot de prune uscate, se fierbe grau cu miere, apoi pancove si prajituri de post. Toate acestea se consuma doar azi…Alte traditii, la familiile unde sunt oameni batrani, sub fata de masa se pune fan, e legat de nasterea lui Isus Christos care s-a nascut in iesle, apoi picioarele mesei se leaga cu lanturi ca familia sa ramana unita de-a lungul anului. Nu se mai practica ghicitul in foile de ceapa. Apoi mai sunt superstitii: sa nu fugaresti gainile ca fugaresti norocul de la casa ta, sa nu te certi cu vecinii…”, spune Nicoleta Druleac, din Craciunesti.
Cu regretul traditiilor apuse, cei peste 30.000 de ucrainieni din Maramures -una dintre cele cele mai mari comunitati din tara – nu renunta la datini, in timp ce in multe sate din Maramures, de Craciun si Anul Nou, doar copiii mai umbla cu colindul.
Sursa: Alexandru Ruja