![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Sute de mii de lei cheltuiesc sindicalistii din Maramures pe participarea la mitinguri, seminarii, protocoale si cadouri, timp in care bunurile pe care le au in patrimoniu se degradeaza din cauza faptului ca liderii marilor confederatii nu stiu cum sa si le imparta. Legiuitorii nu sunt nici ei interesati sa rezolve problema patrimoniului sindicatelor, care treptat, treptat incape pe mana profitorilor. Liderii de sindicat de pe plan local se declara neputinciosi, precizand ca majoritatea fondurilor colectate de la membri trebuie directionate catre federatiile, confederatiile sau uniunile la care sunt afiliati, astfel incat nu le mai raman bani sa repare cladirile ridicate din cotizatiile adunate pana inainte de 1989.
Simbolul miscarii sindicale din Baia Mare, casa de cultura din centrul urbei, este una dintre ruinele comunismului, de care liderii nu se dezic, dar de care nu vor sa auda cand trebuie sa dea bani pentru reparatii si modernizari. Degradarea cladirii este evidenta, Casa de Cultura a Sindicatelor ajungand sa urateasca imaginea municipiului resedinta de judet. Dale sparte, pereti scorojiti pe care se mai pastreaza imagini cu pionieri si sindicalisti la manifestatiile de la 23 August, mizerie si frig patrunzator domina peisajul.
Directorul institutiei sindicale, Dumitru Corzan, a spus ca nu sunt bani de reparatii, dar nici de altceva, pentru ca vremurile bune s-au terminat odata cu schimbarea regimului. Daca in trecut institutia isi permitea sa aiba opt femei de serviciu, acum in toata casa de cultura au mai ramas doar opt angajati. Bugetul anual al institutiei nu depaseste 300.000 lei, adica tot atat cat era si inainte de 1989. Puterea leului a scazut insa in ultimele decenii…
“Inainte de ’89, casa de cultura avea un buget cam la 200.000 de lei, dar se mai adauga cota de 6%, si rezultau 300.000 de lei. Erau foarte multi bani. Ultimele lucruri de anvergura au fost prin ’86, cand s-au schimbat scaunele in sala mare, s-a facut hidroizolatia… De atunci numai carpeli… Dinspre sindicate, de atunci incoace, nu se indreapta niciun leu. Suntem, prin statut, o institutie non-profit pe autofinantare, la fel ca un SRL”, a explicat Dumitru Corzan, care si-a exprimat regretul ca banii din cotizatii nici intr-un caz nu mai ajung la casa de cultura.
Liderii sindicali maramureseni au alte prioritati acum. De exemplu, presedintele Sanitas Maramures, Mircea Ciocan, a declarat ca din fondul de sindicat sunt suportate inclusiv deplasarile la proteste. Numai anul trecut, sindicalistii au dat peste 20.000 lei penru deplasarea la cele trei mitinguri organizate in capitala.
“Toate activitatile necesare reprezentarii membrilor de sindicat sunt suportate integral din aceasta cotizatie si voi face referire la angajarea unor avocati pentru diferite spete in vederea obtinerii unor drepturi in instanta, pentru transportul manifestantilor in caz de manifestari de protest in capitala, daca e cazul. Anul trecut s-au cheltuit 200 de milioane doar pentru transportul manifestantilor la Bucuresti pe parcursul celor trei mitinguri”, a aratat Mircea Ciocan.
Liderul de sindicat a mai declarat ca din aceleasi cotizatii se cheltuie si pentru achzitionarea echipamentelor necesare participantilor la proteste: veste, sepci, fluiere, drapel, dar si pentru asigurarea logisticii: abonamente la internet, la Monitorul Oficial, tehnica de calcul, corespondenta cu toti membrii de sindicat.
Liderul Sindicatului din Administratia Locala Maramures, Liviu Pop, spune ca anual se aduna circa 100.000 de lei din cotizatii functionarilor publici locali. “In 2004 cand am fost ales presedinte, aveam 144 de membri, cotizatie zero, de atunci a tot crescut capitalul cotizatiei, acum ajungandu-se pe an, in ultimii trei ani, cam la un miliard de lei. Acesti bani sunt structurati de obicei cu mici diferente in modul urmator: la partea de cheltuieli avem in jur de 400 milioane de lei vechi cadouri care se dau de sarbatori, cam 30 de lei pentru un om, in proportie de 250 milioane anual, cotizatia merge la Federatie, cheltuieli cu consiliul de conducere format din 15 persoane, la fiecare persoana i se da 100 de lei, iar presedintelui i se da de trei ani incoace 300 de lei”, a mentionat Liviu Pop.
In prezent, valoarea cotizatiei reprezinta 1% din salariul de incadrare. In viitor se doreste ca aceasta cotizatie sa fie majorata cu un procent, dar liderii de sindicat din Maramures vad in aceasta masura o “sageata otravita” si ameninta cu demisia in cazul aplicarii ei, mai ales ca se intentioneaza sa se creasca sumele care trebuie directionate spre centru.
Sursa: Camelia Tocaci