Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) a anuntat ca taierea mieilor se va putea face atat in abatoarele autorizate temporar pentru aceasta activitate, cat si in punctele de sacrificare, cinci dintre acestea fiind amenajate pe raza judetului. De Paste, crescatorii spera ca o carcasa de miel sa fie in jur de 18 lei kilogramul, iar in viu 10 lei kilogramul.
Sacrificarea pentru consum familial este permisa in gospodariile proprii, dar cu obligativitatea de a solicita medicului veterinar efectuarea expertizei sanitar-veterinare pentru a preveni aparitia de toxiinfectii alimentare. Animalele trebuie transportate la punctul de sacrificare numai dupa obtinerea unui document eliberat de catre medicul veterinar. Dupa sacrificare, documentul respectiv, precum si crotaliile animalului, raman la punctul de sacrificare urmand sa fie eliberat un document sanitar-veterinar care sa ateste sanatatea animalului si provenienta sa. Pe baza acestui document, proprietarul poate vinde carnea animalului sacrificat.
Comercializarea ilegala a mieilor va fi aspru sanctionata si in acest an. Pentru nerespectarea cerintelor sanitar-veterinare, comerciantii pot fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 500 si 1500 de lei. Daca acestia achita suma in maximum 48 de ore, amenda le va fi redusa la jumatate.
Titlu din ziar:
Normele stricte de igiena si cheltuielile mari cu cresterea ovinelor descurajeaza comertul cu carne pentru Pasti
Miei scumpi… la vedere si la buzunar
Revista presei din Baia Mare – 11 aprilie 2008. Glasul Maramuresului
Sursa: Lavinia Sabaciag
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult