![]() |
![]() |
Clubul RO-UE a organizat, in 11 iulie, dezbaterea cu tema “Starea afacerilor europene in Romania, la 5 ani de la aderare”. Evenimentul a avut loc la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE, iar la el a fost prezent si corespondentul eMaramures la Buruxelles, Doris Uglar. Multe intrebari au fost lansate catre oficialii europeni aflati la dezbatere alaturi de reprezentanti romani din institutiile europene, ai patronatelor, sindicatelor si ONG-urilor.
”Este Romania al saptelea stat ca importanta in procesul decizional de la nivelul UE?”, “Ce fac romanii de la Bruxelles pentru Romania? Ar putea face mai mult? Cum si in ce domenii?”, “Parlamentarii europeni romani reprezinta interesele nationale sau pozitiile grupurilor politice? Cum se consulta cu factorii interesati din Romania?” au fost cateva intrebari la care au incercat sa raspunda Leonard Orban – consilier prezidential pe afaceri europene si fost comisar european, Mihnea Motoc – ambasador la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE, Teodor Stolojan si Iuliu Winkler – parlamentari europeni.
Fostul comisar european Leonard Orban a declarat in timpul dezbaterilor ca “pentru a tine cont de noile realitati in contextul de dupa Tratatul de la Lisabona, este necesara adoptarea unei noi legi a afacerilor europene”. In opinia sa, acest lucru ar conferi o putere sporita in procesul decizional european. “Prioritatile Romaniei sunt aderarea la Schengen, aderarea la euro, includerea Republicii Moldova in mecanismul European si consolidarea Uniunii Europene”, a aratat Orban.
Raspunzand unei intrebari din sala, ambasadorul Mihnea Motoc a aratat ca “Romania este capabila sa promoveze interese complexe, cum a fost cazul strategiei Dunarii. In momentul de fata, nu cred ca putem vorbi despre aliante permanente intre noile state membre ori cele vechi, ci, mai degraba, este vorba despre evaluarea impactului legislativ, financiar pentru unele propuneri, iar aliantele sunt formulate in consecinta”.
Cei prezenti au fost de parere ca negocieri dificile vor avea loc pentru bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, avand in vedere ca Parlamentul poate adopta sau respinge propunerea de buget, iar acestea vor fi dure pentru Romania.
Clubul RO-UE si Grup Romania, organizatorii evenimentului, si-au exprimat disponibilitatea de a se implica activ in imbunatatirea cadrului legislativ privind afacerile europene in Romania.
Sursa: Doris Uglar