Vezi VIDEO
Un aer mai putin poluat pentru locuitorii judetului Maramures, dar si pentru cei din regiunea Ivano – Frankivsk din Ucraina, se doreste prin initierea celui mai recent proiect de cooperare transfrontaliera lansat astazi, 19 noiembrie, in Baia Mare. Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Maramures a reusit sa obtina o noua finantare din partea Uniunii Europene pentru proiectul „Managementul pentru un aer curat in zona transfrontaliera Romania – Ucraina”, initiat in parteneriat cu Centrul Universitar Nord Baia Mare, Universitatea Nationala Precarpatica din Ucraina si Consiliul Judetean Maramures.
Proiectul propune evaluarea calitatii aerului in zona transfrontaliera, prin crearea unei retele integrate de monitorizare si comunicare privind calitatea aerului, in cadrul dezvoltarii relatiilor de colaborare dintre cele doua tari. Valoarea proiectului se ridica la 200.000 de euro, cea mai mare parte din bani provenind de la Uniunea Europeana.
„Bugetul proiectului este de aproximativ 200.000 de euro, din care 90% este cofinantarea Uniunii Europene, iar restul de 10% este cofinantarea partenerilor sau a statelor membre ale Uniunii Europene, prin diversele institutii nationale. Obiectivul general al proiectului este de a adanci si intensifica cooperarea transfrontaliera pentru proiectul nostru, in domeniul protectiei mediului, iar ca obiective specifice avem fixate crearea unei retele pilot de monitorizare a calitatii aerului in zona transfrontaliera judetul Maramures si regiunea Ivano – Frankivsk”, a precizat managerul proiectului, Angela Michnea.
Proiectul presupune crearea unei retele pentru monitorizarea calitatii aerului in cele doua regiuni, dezvoltarea cooperarii transfrontaliere in domeniul managementului calitatii aerului si, nu in ultimul rand, elaborarea planului de mentinere a calitatii aerului in judetul Maramures, conform legislatiei nationale. Specialistii maramureseni sustin ca aerul din judetul nostru se afla in parametri normali in aceasta perioada, singura problema fiind reprezentata de particulele de mici dimensiuni intalnite in aerul din zona orasului Baia Mare.
„Calitatea aerului, in acest moment, in Maramures, este foarte buna as putea sa spun. Probleme insa mai avem la particule in suspensie cu diametrul de 10 microni si numai in municipiul Baia Mare, e o situatie datorata si conditiilor geografice si meteorologice ale orasului nostru, pentru ca se gaseste intr-o depresiune in care 6 luni din an calmul atmosferic se instaleaza si este defavorabil dispersiei poluantilor. Incepand din luna octombrie si pana in luna martie, in general, datorita incalzirii rezidentiale cu lemne si a incalzirii individuale, avem probleme cu aceste particule in suspensie, insa trebuie sa mentionez ca in ultima perioada numarul de depasiri a scazut foarte mult, urmare si a implementarii programului integrat de gestionare a calitatii aerului, care s-a derulat pe o perioada de patru ani”, a mai aratat Angela Michnea.
Totodata, in cadrul proiectului vor fi achizitionate echipamente de monitorizare, dar si echipamente specifice pentru laborator. La finalul activitatii de control, va fi elaborat un raport privind calitatea aerului in zona transfrontaliera.
Proiectul a fost castigat in cadrul programului de cooperare transfrontaliera Ungaria – Slovacia – Romania – Ucraina 2007 – 2013. Implementarea lui a inceput in luna septembrie a acestui an si se va derula pe o perioada de 9 luni.
Sursa: Gabriela Kuhajda