Incalzirea climatica a devenit unul dintre subiectele controversate. In timp ce unii spun ca incalzirea nu exista, oamenii de stiinta afirma ca avem de-a face cu o reala problema. Pe baza estimarilor si nu a prognozelor care sunt realizate pentru maximum 14 zile, se pare ca anul 2010 va fi unul dintre cel mai cald din istoria inregistrata, la nivel global. Pana acum, recordurile de caldura au fost obtinute in anii 1998, 2005 si 2007. Reprezentantii Agentiei de Protectia Mediului Maramures spun ca poluarea este unul din factorii care influenteaza schimbarile climatice, insa afirma ca nu este neaparat cazul judetului, pentru ca aici nu se mai poate vorbi despre o activitate industriala de amploare.
Specialistii spun ca in Romania schimbarile climatice se fac simtite prin faptul ca primavara vine mai repede, iar vara se prelungeste. Directorul Agentiei de Protectia Mediului Maramures, Viorel Iancu, sustine ca schimbarile climatice se resimt peste tot in Europa, iar unul dintre factorii care contribuie la incalzirea globala este poluarea.
“Fenomenul de poluare care exista si pe care nimeni nu poate sa-l renege, faptul ca s-au inmultit foarte mult mijloacele de transport, ca industria in anumite zone a functionat fara sa aiba minime masuri de protectie, de evacuare in apa si in aer, aceste lucruri pot sa duca la o schimbare climatica, dar in ce procent cauzeaza schimbarile climatice este greu sa te pronunti”, a spus Viorel Iancu.
Referindu-se strict la judetul Maramures, Viorel Iancu a declarat ca aici nu se pune problema ca poluarea sa influenteze schimbarile climatice, pentru ca activitatea industriala nu mai este una de amploare.
“La ora actuala ce a mai ramas industrie este prea putin. Romplumb ce mai functioneaza, dar la jumatate din capacitate. In rest, unitatile de industrie din Maramures sunt de capacitate mica, iar aportul lor la acest fenomen este mic. Ce a mai ramas sunt perimetrele miniere ce nu au fost inchise, ma refer la iazurile de decantare. Acestea au influenta asupra calitatii factorilor de mediu si in special asupra solului si apei, dar mai putin asupra schimbarilor climatice”, a conchis Viorel Iancu.
Sursa: Camelia Tocaci