Tranzactionarea angro a energiei va fi monitorizata la nivelul Uniunii Europene pentru impiedicarea utilizarii informatiilor privilegiate si a altor forme de abuz de piata, potrivit unui comunicat al Comsiei Europene in Romania. Noul regulament a fost realizat in contextul in care abuzurile din piata denatureaza preturile de tranzactionare angro a energiei si se traduc in mod normal prin faptul ca intreprinderile si consumatorii platesc mai mult decat ar trebui pentru energia consumata.
Noua legislatie va intra in vigoare pana la sfarsitul anului 2011. ‘Noile norme privind tranzactionarea vor contribui la preturi echitabile ale energiei. Mai mult, prin imbunatatirea transparentei si a integritatii pietei, intarim si increderea pe care o au toti participantii la piata in buna functionare a pietei interne. Acest lucru va promova concurenta si va garanta, pentru consumatori, obtinerea intotdeauna a celei mai bune oferte’, a declarat Comisarul UE pentru energie, Günther Oettinger.
Regulamentul interzice utilizarea informatiilor privilegiate la vanzarea sau cumpararea pe pietele angro de energie. Informatiile exclusive sau informatiile care influenteaza preturile trebuie divulgate inainte ca tranzactiile sa poata avea loc. De asemenea, documentul interzice tranzactiile manipulatoare sau difuzarea de informatii incorecte, care ofera indicatii false sau inselatoare in ceea ce priveste oferta, cererea sau preturile.
Noile reglementari ii obliga pe traderii de energie sa raporteze tranzactiile pe care le efectueaza la Agentia pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), fie direct, fie prin intermediul unei terte parti (de exemplu un broker sau un sistem de raportare a tranzactiilor).
In 8 decembrie 2010, Comisia a propus un regulament privind integritatea si transparenta pietei energiei. Textul a fost adoptat in prima lectura de catre Parlamentul European la 14 septembrie 2011. Luni, regulamentul a fost adoptat de Consiliu si va fi publicat in curand in Jurnalul Oficial.
Zilnic au loc peste 10.000 de tranzactii angro cu energie electrica si gaze naturale. In sectorul energiei preturile sunt influentate, mai mult decat in alte sectoare, de disponibilitatea capacitatilor de productie si de transport. Pietele angro ale energiei din Europa au, din ce in ce mai mult, o natura transfrontaliera. Stabilirea preturilor are loc prin interactiunea dintre oferta si cerere, traversand frontierele nationale. Mai mult, tranzactiile se incheie frecvent in afara granitelor tarii la care se raporteaza. Astfel se creeaza conditii pentru abuzuri de piata care depasesc frontierele nationale, potrivit comunicatului CE Romania.
Sursa: Agerpres