Vezi VIDEO
Legislatia permisiva le ofera conducatorilor de scutere o portita prin care pot sa evite realizarea inspectiei tehnice periodice. Cei care au autovehiculele inregistrate la primarii nu trebuie sa faca aceasta verificare, prin urmare o buna parte din mopedele aflate in circulatie pot sa prezinte defecte grave. Obligativitatea inspectiei la Registrul Auto Roman exista doar pentru mopedele inmatriculate, proprietarii lor trebuind sa se prezinte la control din doi in doi ani.
Potrivit reprezentantilor Registrului Auto Roman, defectiunile cele mai des intalnite la mopede sunt la sistemul de franare, franarea facandu-se mai lent decat ar trebui. Expertii spun ca inspectia tehnica periodica este necesara deoarece pe durata celor doi ani cat este valabil ITP – ul pot sa apara diferite defectiuni, inclusiv la sistemul de directie.
”Nu au un coeficient de franare foarte bun, in general. De obicei, aceasta este problema cea mai des intalnita la mopedele care sunt supuse ITP – ului”, a spus Vasile Magurean, directorul Registrului Auto Roman (RAR) Maramures.
Posesorii de scutere isi pot pune in pericol viata, mai ales ca multi dintre ei habar nu au de mecanica si nu sesizeaza daca vehiculele lor ar probleme. Reprezentantii RAR Maramures sunt de parere ca doar prin schimbarea legislatiei se poate solutiona aceasta problema. “La cele care nu au carte de identitate sau care au fost inregistrate la primarii fara niciun act, la acelea nu se pot face revizii tehnice. S-ar putea ca primaria sa revizuiasca sistemul de inregistrare, sa le ceara cartea de identitate sau atestat tehnic. Problema este in cazul celor cu atestat tehnic sa se reglementeze inspectia tehnica”, a mai declarat Vasile Magurean.
Lipsa inspectiei tehnice periodice la autovehiculele care trebuie sa o faca periodic se sanctioneaza cu retinerea certificatului de inmatriculare, verificarea autovehiculului in vederea redobandirii acestuia efectuandu-se numai la RAR, puncte penalizare, puncte amenda si in unele cazuri chiar cu retinerea placutelor de inmatriculare.
Sursa: Andrei Gherghel