![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Autoritatile locale din Cavnic si Borsa, dar si reprezentantii Consiliului Judetean Maramures vor trebui sa dea explicatii in fata organelor de urmarire penala dupa ce Corpul de Control al prim-ministrului a descoperit mai multe nereguli in derularea proiectelor din cadrul programului „Schi in Romania”. In raportul intocmit la finalizarea verificarilor sunt evidentiate mai multe probleme legate de plati ilegale, echipamente platite, dar neidentificate la fata locului, precum si fonduri alocate fara clarificarea situatiei juridice a terenurilor.
Guvernul a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru neregulile identificate in cazul autoritatilor locale si judetene implicate in derularea proiectelor din cadrul programului „Schi in Romania”. Problemele au fost depistate si la administratii locale si judetene din Maramures, respectiv la Consiliul Judetean, dar si la Primariile Cavnic si Borsa.
Raportul final releva faptul ca echipamentele achizitionate au fost depozitate, in unele situatii in conditii, improprii. In plus, la Borsa s-a descoperit ca echipamentul „Sistem acces bilete”, in valoare de peste 430.000 de lei, nici macar nu exista la fata locului. Documentul mai vorbeste despre plati ilegale, de schimbarea destinatiei sumelor alocate de catre unele autoritati locale, dar si despre repartizarea de fonduri fara clarificarea situatiei juridice a terenurilor.
„Au fost deficiente legate de utilizarea anumitor fonduri, de modul cum s-au utilizat, legat de modul in care perioadele in care ar fi trebuit sa fie implementate au fost respectate, anumite decizii ale CJ si cele locale s-au interpus pe luarea unor decizii si modul in care au fost folositi anumiti bani sau directiile in care s-au dirijat aceste sume pentru achizitionarea anumitor mijloace fixe care de fapt ar fi trebuit sa fie dirijati spre alte activitati”, a spus prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Cele mai multe nereguli la proiecte din judet au fost descoperite la Primaria orasului Cavnic, acolo unde in cazul proiectului „Amenajare domeniu schiabil Gutaiul Doamnei” membrii comisiei de receptie au consemnat ca unele lucrari au fost executate, desi realitatea din teren era alta. Acest lucru a dus la decontarea unei sume de aproape 80.000 de lei. Conform aceluiasi raport in cadrul proiectului derulat in Cavnic au fost facute decontari ilegale si a fost eliberata autorizatia de constructie pentru un teren care nu avea avizul Directiei Silvice. In plus, corpul de control a descoperit ca au fost incheiate doua acte aditionale privind lucrari aditionale, unul in valoare de peste 3,6 milioane de lei, iar celalalt de 1,3 milioane de lei, fara organizarea unei licitatii.
Primarul orasului Cavnic, Alexandru Dragos, spune ca verificarile au fost „pertinente”, numai ca reprezentantii Corpului de Control au omis sa ia in calcul unele documente justificative care ar fi pus intr-o alta lumina lucrurile.
„Controlul a fost pertinent. S-au constatat nereguli cam peste tot. Vizavi si de certificat si de autorizatia emisa pentru drumul de acces. Pentru a se emite autorizatia a existat documentatia privind drumul de acces, s-au identificat parcelele de Directia Silvica, a existat hotarare de Consiliu Local. Nu stiu de ce nu au fost prinse, desi documentele au fost predate Corpului de Control. Vizavi de platile ilegale ni se retine faptul ca am platit 11.000 de euro. Nu s-au gasit documente justificative, voi verifica si voi veni in completare la Corpul de Control cu precizarile necesare”, a declarat primarul orasului Cavnic, Alexandru Dragos.
Oficialii Prefecturii Maramures au primit raportul Corpului de Control si spun ca inca de la demararea unor proiecte au fost constatate anumite „derapaje”.
„Cativa din primarii implicati in aceste activitati au folosit urmatoarea fraza: «Nu era mai bine sa nu ne implicam?» Dar eu am zis catre ei: «nu era mai bine sa respectam legea si atunci lucrurile ar fi decurs normal, sau sa nu fortam anumite limite ale legii din punctul acesta de vedere, a folosi anumite sume pe care stiai foarte bine ca sunt sume controlabile din toate punctele de vedere?» De aici trebuie sa alegem partea buna a lucrurilor, si poate ca ei vor incerca in instantele in care vor fi trimisi sa-si justifice anumite decizii pe care le-au luat in consilii sau ei de pe pozitia de ordonatori de credite”, a precizat Anton Rohian.
Conducerea Prefecturii a mai aratat ca specialistii din institutie vor monitoriza modul in care autoritatile vor remedia problemele semnalate.
Sursa: Camelia Tocaci