Vezi VIDEO
Noua Lege a Educatiei Nationale pare sa nu aiba nicio legatura cu realitatea din scolile romanesti. Potrivit proiectului legislativ, ministerul va putea achizitiona manuale scolare din alte tari pentru instruirea elevilor minoritatilor. Dascalii maramureseni insa nici nu vor sa auda de o asemenea posibilitate, motivand ca o astfel de decizie ar bulversa intreaga activitate educationala. Asta pentru ca manualele unguresti, spre exemplu, nu sunt alcatuite dupa programa scolara din Romania.
Potrivit noii Legi a Educatiei, exista posibilitatea aducerii de manuale scolare din Ungaria sau Ucraina pentru educatia copiilor care provin din randul minoritatilor. Profesorii din judet atrag atentia ca exista o diferenta de la cer la pamant intre programele scolare din Romania si alte tari.
“Nici vorba. E adevarat ca suntem o scoala cu limba de predare maghiara, dar noi avem aceleasi programe ca si in celelalte unitati din Romania, iar acestea difera fata de cele din Ungaria. Ei pot sa foloseasca manualele din Ungaria pentru a le consulta, dar nu sa le utilizeze la clasa”, a explicat Suzana Vlaicu, directorul Liceului Teoretic “Nemeth Laszlo”.
Dascalii se plang insa de faptul ca manualele pentru minoritati sunt greu de gasit, motiv pentru care sunt nevoiti sa apeleze la materiale didactice auxiliare.
Responsabilii din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures afirma ca nu vor accepta achizitionarea de manuale straine, din motive de incompatibilitate, insa admit ca au existat astfel de cazuri in judet in anii precedenti.
“Noi nu ne-am folosit de aceasta oportunitate pana la ora aceasta, desi stim ca au mai intrat, sporadic, manuale din Ungaria. Dar planul nostru de invatamant difera fata de cel din Ungaria. Nu putem transpune un manual din Ungaria, Ucraina, Serbia sau de oriunde in activitatea didactica de zi cu zi”, a spus Ioan Vicsai, inspector general adjunct in cadrul ISJ Maramures.
Inspectorul scolar Ioan Vicsai spune ca, in comparatie cu anii precedenti, in 2010, la nivel de Maramures, procentul de acoperire al manualelor pentru minoritati este mult mai mare.
Sursa: Catalin Tineghe