Vezi VIDEO
Produsele alimentare expirate au facut obiectul mai multor reclamatii inregistrate la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Maramures (CJPC). De la inceputul anului si pana la inceputul lunii martie, consumatorii maramureseni au depus 140 de sesizari. Comisarii au relatat ca 80 dintre plangerile inregistrate s-au dovedit a fi intemeiate alte sase au fost directionate spre institutii abilitate sa se ocupe de problemele semnalate.
Multe dintre reclamatiile maramuresenilor au facut referire la calitatea indoielnica a produselor alimentare deja cantarite, insa nemultumiri au existat si in privinta bunurilor nealimentare achizitionate sau a serviciilor de proasta calitate.
“Reclamatiile inregistrate s-au referit la: produse alimentare si nealimentare cu deficiente, comercializate in supermarketuri, abonamente de telefonie fixa si mobila, defectiuni la produse de folosinta indelungata aparute in termene de garantie, produse alimentare si nealimentare expirate. In cazul celor nealimentare e vorba de vopsele, materiale de constructii”, a declarat comisarul sef adjunct al CJPC Maramures, Olivia Ardelean.
De altfel, n-au lipsit nici amenzile aplicate agentilor economici care comercializau alimente cu termenul de valabilitate depasit. “In afara controalelor tematice s-au efectuat 144 de actiuni de verificari operative la operatori economici, aplicandu-se 65 de amenzi contraventionale, in valoare de 61.000 de lei pentru urmatoarele abateri: comercializarea de produse alimentare cu data durabilitatii minimale depasite (salam, pasta de mici), produse neetichetate corespunzator”, a precizat Olivia Ardelean.
Luna trecuta s-au mai dat amenzi, in cuantum de 15.500 de lei, plus 16 avertismente, pentru nereguli gasite in cazul produselor alimentare la vrac. Au fost depistate sucuri expirate de mai bine de o luna, saleuri si covrigei cu termenul de valabilitate depasit de doua saptamani, dar si biscuti si paste fainoase fara elemente de identificare.
De la inceputul anului si pana in prezent, comisarii de la Protectia Consumatorilor au efectuat 334 de actiuni de control care s-au finalizat cu incheierea a 255 de procese verbale. Cele mai multe, respectiv 102, vizeaza produse nealimentrare, iar 91 de documente de sanctionare s-au intocmit pentru produse alimentare. De asemenea, in urma acestor verificari, s-au dat 110 amenzi, in valoare de 125.500 de lei.
Sursa: Camelia Tocaci