Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au fost convocate luni, la ora 13:00, pentru a discuta despre constitutirea Comisiei de revizuire a Constitutiei. Cand vine vorba despre prioritatile care ar trebui avute in vedere la schimbarea constitutiei, parlamentarii maramureseni au diverse pareri: de la trecerea la parlamentul unicameral, ajustarea unor formulari care sa nu dea loc la diverse interpretari, separarea reala a puterilor in stat, pana la schimbarea modului de nominalizare a primului ministru.
Parlamentarii maramureseni au diverse optiuni atunci cand se refera la prioritatile care ar trebui avute in vedere in contextul revizuirii Constitutiei Romaniei. Deputatul Vasile Berci (PNL) se arata in favoarea “rezolvarii arhitecturii puterii executive”, astfel incat sa se ajunga la o Republica Parlamentara.
“Ceea ce mi se pare fundamental, in primul rand trebuie rezolvata arhitectura puterii executive, pentru ca avem o putere executiva duala. O parte din prerogativele executive le avem la Palatul Victoria, la Guvern, o parte la Cotroceni, la presedinte. Solutia ramane o Republica parlamentara si puterea executiva integral in gradina Guvernului.”, a afirmat Vasile Berci.
Liberalul considera ca ar trebui schimbata si modalitatea de alegere a premierului Romaniei, astfel incat nominalizarea acestuia sa se faca de partidul cu majoritate absoluta, care a obtinut peste 50 % din sufragiile electoratului, sau de colitia care are majoritate, dupa care ar urma sa fie desemnat de seful statului.
Parlamentarul a mai declarat ca este nevoie si de rezolvarea traseismului politic, astfel incat alesii care demisioneaza din partidul pe care l-au reprezentat atunci cand au candidat, sa isi piarda mandatul si sa fie organizate noi alegeri partiale. Vasile Berci a mai facut referire si la problema bugetului, precizand ca e nevoie ca banul public sa nu mai aiba “virtutea de agent electoral”, ci sa fie impartit comunitatilor, uniform, nu in functie de criteriile politice. Totodata, liberalul a mai explicat ca o alta prioritate ar fi si cea legata de problema functionarului public, deoarece s-a ajuns la o politizare in cadrul institutiilor.
Pe de alta parte, deputatul Doru Lese (PDL) considera prioritara trecerea la parlamentul unicameral si chiar modificarea unor formulari din constitutie care sa nu mai dea loc interpretarilor.
„In primul rand, e nevoie de trecerea la parlamentul unicameral, conform referendumului, reducerea numarului de parlamentari si ar mai trebui ajustata constitutia in punctele esentiale, unde sunt formulari care nasc interpretari, inclusiv cel referitor la alegerea presedintelui”, a punctat Doru Lese.
Senatorul Sorin Bota (PSD), este de parere ca subiectul este unul prea pretentios, motiv pentru care parlamentarul a fost destul de expeditiv cand a fost vorba despre prioritatile care trebuie avute in vedere in momentul revizuirii Constitutiei. Sorin Bota afirma ca la fiecare sectiune din constituie ar trebui sa se faca modificari.
“Cred ca fiecare sectiune ar trebui modificata, de la separatia reala a puterilor in stat, pana la garantarea reala a drepturilor cetatenilor, a proprietatii, justitiei, organizarea si functionarea principalelor institutii in contextul actual, in functie de nevoile actuale”, a aratat Sorin Bota.
Sursa: Camelia Tocaci