Vezi VIDEO
Luna martie a adus o vreme foarte schimbatoare, cu diferente semnificative de temperatura, dar si de presiune, de la o zi la alta. Majoritatea persoanelor se resimt intr-o astfel de perioada, insa cei mai afectati sunt bolnavii cronic, cu precadere cei care sufera de probleme cu inima sau cei care au antecedente la nivel neurologic. Pentru a nu avea probleme, specialistii maramureseni sfatuiesc persoanele vulnerabile sa apeleze la medic pentru a le fi ajustate dozele de tratament.
Daca in unele zile au fost inregistrate temperaturi apropiate de 0 grade, cu ploi sau vant puternic, in altele am avut parte de soare si o vreme de primavara, cu maxime de pana la 15 grade Celsius. Schimbarile de acest fel nu sunt benefice pentru organism, dupa cum arata medicii maramureseni.
„Din punctul de vedere al sanatatii populatiei, putem afirma ca aceste schimbari bruste nu numai de temperatura, dar si de presiune, sunt elemente de prognostic negativ pentru cei care sufera de boli cronice, in primul rand bolnavii care sufera de boli cardiace si de boli neurologice. De aceea, aceste treceri bruste de la o temperatura mai calda la o temperatura mai rece, chiar si cu variatii de pana la 25 de grade, cum se preconizeaza, sunt elemente de traumatism care pot fi percepute de un organism bolnav”, a explicat medicul Calin Man.
Fie ca sunt tineri, fie ca sunt varstnici, bolnavii cronic percep cel mai acut modificarile de temperatura si de presiune, simptomele pe care le aveau si inainte putand sa se agraveze in astfel de perioade. Acestora li se recomanda sa apeleze la medic, pentru a primi tratamentul corect.
„Sfatul nostru este in momentul de fata sa apeleze la serviciile de specialitate, in primul rand la medicul de familie, iar in al doilea rand la medicul specialist, cel care ii are in evidenta, ca in momentul in care apar aceste transformari sa incerce sa ajusteze aceste terapii care se administreaza”, a precizat Calin Man.
Si persoanele sanatoase se resimt atunci cand sunt schimbari bruste de temperatura sau presiune. Durerile de cap, virozele sau sinuzitele sunt cele mai des intalnite probleme cu care se confrunta pacientii in astfel de situatii. Cifrele arata ca, la nivelul judetului Maramures, numarul infectiilor respiratorii acute a crescut la sfarsitul lunii februarie, respectiv in primele zile ale lunii martie cu cateva sute, comparativ cu saptamanile anterioare.
Pentru a trece mai usor peste o astfel de perioada, specialistii le recomanda persoanelor meteosensibile sa aiba o alimentatie echilibrata, sa asigure o temperatura de confort la nivelul mediului in care locuiesc si daca trebuie sa faca deplasari, sa isi adapteze imbracamintea la temperatura de afara.
Sursa: Gabriela Kuhajda