Dupa o sedinta a Guvernului in care a fost informat, cel mai probabil de ministrul delegat Liviu Marian Pop, privind situatia reclamata de Compania Nationala Remin, care a acuzat ANAF-ul ca urmareste intrarea in faliment a societatii, premierul Victor Ponta a dispus un control “referitor la modul in care s-a desfasurat operatiunea de intrare in insolventa si de lichidare la Remin Baia Mare”.
Numai ca, in privinta Remin, societatea care “a actionat impotriva intereselor” companiei din Baia Mare nu este Casa de Insolventa Transilvania din Cluj, administratorii judiciari fiind din Baia Mare.
Dupa ce la sfarsitul lunii august, in prezenta ministrului delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, conducerea companiei Remin si cea a Confederatiei Meridian au reclamat interese ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) – care are de recuperat de la Remin aproximativ 100 de milioane de euro – de a declansa procedura de lichidare, miza fiind vanzarea sub pretul pietei a 500.000 de tone de pirita aurifera (din care se estimeaza ca se pot extrage 5 tone aur si 100 de tone de argint), seful Guvernului a dispus un control.
“Am cerut un control referitor la modul in care s-a desfasurat operatiunea de intrare in insolventa si de lichidare la Remin Baia Mare. In ambele situatii (la Remin si la Fortus Iasi – n.r.) este vorba de locuri de munca, este vorba de societati comerciale cu veche traditie si cu importanta pentru orasele in care actioneaza si in care societatea de lichidare Transilvania, din pacate, din punctul nostru de vedere, a actionat impotriva intereselor respectivelor societati si trebuie sa incercam sa reparam si sa indreptam ceea ce s-a intamplat si s-a facut gresit”, a precizat Victor Ponta, la finalul sedintei de guvern.
Casa de Insolventa Transilvania nu este insa administrator judiciar al companiei Remin Baia Mare. „Societatea nu se afla si nici nu s-a aflat in portofoliul nostru de clienti, iar Casa de Insolventa Transilvania nu este implicata in vreun fel in procesul de insolventa al companiei”, au anuntat oficialii companiei. Daca doar in privinta numelui administratorului judiciar a gresit premierul, atunci acesta ar trebui cautat exclusiv in Baia Mare.
Inca din februarie 2009, data la care a fost deschisa procedura generala de insolventa impotriva Companiei Nationle a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin SA, administratorii judiciari ai companiei Remin sunt Pareto Grup si Pro Insolv.
La sfarsitul lunii august, in intalnirea comisiei de dialog social care a avut loc la Prefectura, directorul societatii Remin, Ovidiu Galca, a declarat ca, desi exista un plan de reorganizare pe trei ani, ANAF si-a manifestat intentia de a cere falimentul societatii. Cu aceeasi ocazie, directorul Directiei de Finante Maramures, Teodor Luputi, a sugerat ca o eventuala strategie care ar duce la disparitia Remin putea fi legata de faptul ca acesta detine “niste terenuri la Rosia Montana”, unde “se vorbeste” ca ar fi “zacaminte uriase de aur”.
Conducerea Remin a mai sesizat faptul ca, de fiecare data cand s-a incercat vanzarea piritei pentru a fi platite datoriile, “s-au pus bete in roate”, acuzand ANAF si AVAS (ambii creditori ai Remin) ca, atunci cand tona de pirita era evaluata la 39 de dolari, au incercat sa o vanda cu 9 euro. Acum, seful Remin estimeaza cantitatea de pirita pe care societatea o are in stoc la 52 de milioane de dolari. Insa pana cand se va reusi vanzarea acesteia, la Remin ar trebui sa isi faca aparitia Corpul de Control al premierului, asa cum a anuntat Victor Ponta.
Sursa: Catalin Vischi