Vezi VIDEO
Plata orelor suplimentare pentru asistentii maternali este din nou motiv de disputa intre sindicalisti si conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Maramures. In timp ce reprezentantii institutiei invoca o adresa de la Ministerul Muncii care interzice acordarea sporurilor suplimentare, angajatii se plang ca trebuie sa faca ore suplimentare fara plata in ciuda faptului ca instanta le-a dat dreptate si a indicat ca trebuie sa le fie achitate inclusiv drepturile banesti pentru timpul petrecut in plus la serviciu.
Liderii de sindicat de la Cartel Alfa si cei din Sindicatul Asistentilor Maternali Maramures s-au intalnit astazi, 28 iulie, cu conducerea DGASPC Maramures pentru a incerca rezolvarea problemelor legate de plata orelor suplimentare. Discutiile au avut loc in prezenta subprefectului Gyongyike Bondi iar liderul sindical Florin Hossu a explicat ca este nefiresc si discriminatoriu ca anumiti salariati din aceeasi institutie sa beneficieze de sporuri pentru orele suplimentare, iar asistentii maternali sa fie pusi sa munceasca gratis.
“Exista probleme care treneaza de ani de zile. In ce priveste plata orelor suplimentare, nu mi se pare corect ca la o anumita categorie din DGASPC, cei din casele de copii, sa fie platiti. Mi se pare chiar o discriminare”, a spus sindicalistul.
Conducerea DGASPC motiveaza insa ca orele suplimentare nu pot fi platite pentru asistentii maternali, deoarece acestia sunt remunerati conform unei legi speciale. “Nu se justifica acordarea de sporuri suplimentare, deoarece asistentii maternali sunt angajati permanenti si sunt platiti conform unei legi speciale”, a punctat directorul Nicolae Boitor.
Acesta a fost insa contrazis de catre secretarul Sindicatului Asistentilor Maternali Maramures, Teodor Blaga, care sustine ca detine un document de la Ministerul Muncii care precizeaza ca asistentii maternali pot beneficia de aceste sporuri. Blaga a invocat chiar si prevederile Codului Muncii.
“Tot de la Ministerul Muncii exista o hartie care spune asa: personalul care asigura continuitatea activitatii, lucreaza sambata, duminica si de sarbatorile legale, are spor de 100%. Codul Muncii prevede clar unde nu se pot da ore libere, ca nu-mi ia copilul sa-l duca intr-un centru se acorda 100% sambata, duminica, sarbatori legale. Se incalca cu buna-stiinta acest ordin de ministru si Codul Muncii”, a spus Teodor Blaga.
Pe de alta parte, sindicalistii motiveaza ca legislatia e destul de ambigua, in contextul in care instanta le-a dat castig de cauza. Florin Hossu afirma ca exista procese castigate pentru plata orelor suplimentare aferente anilor 2008 si 2009, un asistent maternal urmand sa primeasca in medie cam doua milioane de lei, reprezentand drepturile pentru cei doi ani. De asemenea, in prezent se afla pe rol procese pentru plata acestor ore suplimentare pentru 2010.
La finalul discutiilor, subprefectul Gyongyike Bondi a declarat ca va face demersuri pentru ca guvernantii sa grabeasca adoptarea proiectului de lege privind asistenta maternala. Sindicalistii intentioneaza chiar sa apeleze si la sprijinul parlamentarilor maramureseni pentru aprobarea noii legi, astfel incat sa nu mai existe neclaritati in momentul aplicarii legii.
Sursa: Camelia Tocaci