Liderul nord-coreean Kim Jong-un a dat ordin astazi, 29 martie, sa se faca pregatiri pentru atacuri cu rachete strategice impotriva continentului american si a bazelor Statelor Unite in Pacific, ca raspuns la zborurile de antrenament cu bombardiere „invizibile” de tip B-2, pe fundalul tensiunilor din peninsula, relateaza AFP.
In cazul unei provocari „nesabuite” din partea americanilor, fortele nord-coreene „trebuie sa loveasca fara mila continentul american (…), bazele militare din Pacific, inclusiv Hawaii si Guam, si pe cele care se afla in Coreea de Sud”, a declarat Kim Jong-un, citat de agentia oficiala KCNA.
Coreea de Nord nu dispune de tehnologia care sa ii permita sa lanseze rachete asupra unor tinte aflate la o distanta atat de mare, apreciaza o majoritate a expertilor.
Potrivit unei surse militare sud-coreene, citata vineri de agentia sud-coreeana Yonhap, „o intensificare clara” a unor miscari de vehicule si persoane a fost detectata la instalatii nord-coreene de lansare de rachete.
Statele Unite au anuntat joi ca doua bombardiere ce nu pot fi detectate pe radar, de tip B-2, au survolat Coreea de Sud, in cadrul unor sesiuni de antrenament, subliniind astfel angajamentul american fata de aliatul sau sud-coreean, in aceasta perioada de tensiuni puternice in peninsula.
Kim Jong-un a apreciat ca zborul bombardierelor a reprezentat mai mult decat o simpla demonstratie de forta si ca ele sunt echivalentul unui „ultimatum (din partea americanilor) ce arata ca ei vor sa declanseze cu orice pret un razboi nuclear”.
Washingtonul face doar rareori publice zborurile sale de antrenament cu avioane de tip B-2, o arma redutabila, conceputa pentru misiuni speciale de bombardare strategica de la mare altitudine (pana la 15.000 de metri) in spatele liniilor inamice.
Nedectatbil pe radar, zburand cu o viteza apropiata sunetului, avionul poate sa transporte pana la 18 tone de armament conventional sau nuclear, ca de exemplu 16 bombe de 900 de kilograme ghidate prin satelit sau opt dintre teribilele bombe de tip GBU-37 „antibuncar”.
Phenianul a amenintat deja, marti, Statele Unite cu lovituri asupra bazelor sale in Pacific sau de pe teritoriul lor. Anuntul, difuzat de KCNA, provenea de la comandamentul armatei. De aceasta data, el provine de la liderul tarii.
Washingtonul a anuntat din nou, ieri, ca este „pregatit sa faca fata oricarei eventualitati” provenind dinspre Coreea de Nord, potrivit secretarului american al Apararii Chuck Hagel. Experti militari americani noteaza ca, pentru moment, intensificarea retoricii belicoase a Coreei de Nord nu este insotita de actiuni militare.
Phenianul s-a abtinut sa inchida complexul industrial Kaesong, situat pe teritoriul Coreei de Nord, la cativa kilometri de frontiera, exploatat de cele doua Corei. Acest complex ii aduce devize straine.
De la inceputul lui martie, cand au fost adoptate noi sanctiuni ONU impotriva Phenianului, Coreea de Nord si-a intensificat retorica belicoasa, amenintand in mod regulat Seulul si Washingtonul, aliatul acestuia, cu „lovituri militare” si un „razboi total”.
„Dar nu trebuie sa interpretam acest lucru drept semnul unui razboi iminent”, declara Kim Yong-hym, un expert pentru Coreea de Nord la Universitatea Dongguk. „Este o reactie asteptata si calibrata fata de mobilizarea (unor avioane de tip) B-2, iar acest joc de-a «te tin de barba» cu Statele Unite va continua o vreme”, a adaugat el.
Unii experti considera foarte putin probabil un razboi adevarat – pe care Coreea de Nord este sigura ca il va pierde -, dar se asteapta la un gest de nemultumire din partea nord-coreenilor, asemanator bombardarii unei mici insule sud-coreene in noiembrie 2010, cand au fost ucise patru persoane.
Washingtonul si Seulul tocmai si-au consolidat pactul de cooperare militara care stipuleaza sustinerea Statelor Unite fata de aliatul lor, inclusiv in cazul unei provocari minore din partea Coreei de Nord.
Sursa: Agerpres