Premierii sarb Ivita Dacici si kosovar Hashim Thaci au ajuns la un acord marti seara, la Bruxelles, cu privire la problema punctelor de trecere a frontierei intre Serbia si Kosovo, a anuntat Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Catherine Ashton, transmite AFP. Cei doi premieri au convenit sa se ocupe impreuna de patru puncte de frontiera, doua dintre ele urmand sa fie deschise luni si alte doua la 31 decembrie, a precizat diplomata britanica intr-un comunicat.
Kosovo a transformat gestionarea frontierei sale intr-o problema majora, mai ales in nordul tarii, unde populatia de origine sarba refuza sa recunoasca autoritatea de la Pristina. Asthon a anuntat acest acord in urma celei de-a treia intalniri intre cei doi in decurs de sase saptamani.
Cina de lucru, care a durat peste trei ore, face parte dintr-un „dialog” intre cei doi premieri menit sa normalizeze relatiile dintre Pristina si Belgrad, care nu recunoaste independenta proclamata in 2008 de Kosovo si continua sa considere tara ca fiind o provincie a sa.
Ashton a adaugat ca cei doi sefi de Guvern „au convenit fiecare sa numeasca un ofiter de legatura in capitala cealalta”. „La inceput, in cadrul rolului de facilitare jucat de Uniunea Europeana, Delegatiile UE de la Belgrad si Pristina vor furniza Birouri de legatura”, a adaugat Ashton.
Referindu-se la problema legata de nordul Kosovo, sefa diplomatiei europene a declarat ca Thaci a sustinut implementarea unei unitati speciale de politie multietnice care sa protejeze obiectivele religioase si culturale.
„Cele doua parti s-au declarat, de asemenea, pregatite sa caute mijloace pentru a asigura o circulatie transparenta a fondurilor” intre cele doua entitati, „cu scopul de a sustine comunitatea sarba din Kosovo”.
Cei doi sefi de guvern se vor intalni din nou la 17 ianuarie. Dacici si Thaci s-au intalnit pentru prima data la 19 octombrie, apoi la 7 noiembrie in prezenta lui Ashton.Discutiile vizeaza inainte de toate o ameliorare a vietii cotidiene a minoritatii sarbe din Kosovo si a kosovarilor albanezi.
Obtinerea unor rezultate concrete in normalizarea relatiilor este o conditie impusa de Bruxelles atat Belgradului, cat si Pristinei, pentru a continua apropierea de UE. Serbia a obtinut in martie statutul de stat candidat la aderare, in timp ce Kosovo este abia la inceputul procesului de integrare europeana.
Sursa: Mediafax