Vezi VIDEO
„Modelul Nicolae Steinhardt” a fost evocat astazi, 23 martie, in fata elevilor de la Colegiul National “Gheorghe Sincai” din Baia Mare. Evenimentul face parte din ciclul conferintelor semestriale organizate la unitatea liceala, unde sunt invitate personalitati din cultura romaneasca. Astazi a venit randul conferentiarului universitar doctor George Ardeleanu, de la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti, care a vorbit despre “Convertire si libertate. Modelul Nicolae Steinhardt”.
La finele acestei luni se implinesc 26 de ani de la trecerea in vesnicie a parintelui Nicolae de la Rohia. Si tot in aceasta luna au fost 55 de ani de cand Nicolae Steinhardt s-a convertit la ortodoxie, primind botezul crestin in inchisoarea de la Jilava. Intre cele doua evenimente speciale, la Colegiul National “Gheorghe Sincai” din Baia Mare a fost organizata astazi, 23 martie, o conferinta care si-a propus sa aduca in fata elevilor “ un model de intelectual desavarsit si un model de moralitate”.
Despre convertirea lui Nicolae Steinhardt la ortodoxie, conferentiarul universitar doctor George Ardeleanu a punctat faptul ca e “unul din momentele luminoase ale detentiei”. Daca imaginea din inchisorile comuniste e una “groaznica”, reflectand frecvent torturile la care erau supusi detinutii, Steinhardt aduce in prim-plan un altfel de episod, in jurul caruia se centreaza si experienta sa descrisa in volumul “Jurnalul fericirii”.
“Momentul 15 martie 1960 este momentul fundamental al biografiei lui Nicolae Steinhardt, este momentul coagulant al intregii sale experiente si este episodul coagulant al cartii sale fundamentale, Jurnalul Fericirii. Este in acelasi timp unul din cele mai luminoase momente ale Gulagului romanesc. Dupa 1989 au aparut foarte multe carti despre Gulagul romanesc, iar imaginea acestor carti este una tenebroasa. Nicolae Steinhardt, prin episodul 15 martie 1960, ne ofera unul din momentele luminoase ale detentiei”, a afirmat conf. univ. dr. George Ardeleanu.
La randul sau, PS Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, a amintit ca a avut ocazia sa-i fie ucenic lui Steinhardt, la Rohia, iar ulterior i-a fost staret, odata cu numirea sa la conducerea manastirii, in 1988. Arhiereul maramuresean a mai accentuat faptul ca parintele Nicolae de la Rohia a lasat in urma imaginea unui marturisitor, dar mai ales imaginea unui rugator. “In umbra acestei personalitati uriase, a unui marturisitor al Adevarului si Adevarul se confunda cu Hristos, Hristos este Adevarul, iar Adevarul este Hristos, in umbra acestui carturar am crescut multi dintre cei care il cinstim si il comemoram. Parintele a marcat spatiul, a marcat persoane si personalitati si a lasat o imagine luminoasa, pilduitoare, o icoana a unui marturisitor care devine in cele din urma rugator pentru ca nu e suficient sa ai pe cineva model, ori Nicolae Steinhardt tocmai asta este pentru noi: marturisitor profund al lui Hristos, increstinat gradual si in mod rational, nu in urma unui miracol”, a punctat PS Iustin Sigheteanul.
Facand referire la parintele Nicolae de la Rohia, PS Iustin Sigheteanul a mai aratat ca acesta poate fi luat ca model si in ceea ce priveste predarea religiei in scoala, care astazi este considerata “discriminatorie”. Pe vremea cand era elev, Steinhardt a ales sa invete la scoala religia ortodoxa, ceea ce a contribuit la “convertirea sa graduala” pentru ca scriitorul si criticul literar a ajuns “sa se indragosteasca de ortodoxia romaneasca, unica, si de o frumusete fara egal in ce priveste libertatea de a crede, de a te manifesta”.
Ulterior Steinhardt a optat chiar pentru intrarea in monahism, fiind calugarit la 16 august 1980, ultimii ani din viata petrecandu-i astfel la Manastirea Rohia.
Sursa: Camelia Tocaci