Vezi VIDEO
O capitala a astronomiei a devenit municipiul Baia Mare incepand de astazi, 14 noiembrie. Timp de doua zile, specialisti din cadrul planetariilor din tara vor discuta in cadrul unei conferinte nationale despre mitologiile stelare romanesti, dar si ale altor popoare. De asemenea, vor fi prezentate filmulete realizate in cadrul proiectului in care e prezentata povestea a 39 de constelatii romanesti traditionale identificate pe perioada documentarii, din care 17 sunt autohtone, neavand echivalent in nicio alta mitologie.
Timp de doua zile, in Baia Mare se desfasoara conferinta nationala „Cerul romanesc si comparatia cu alte mitologii stelare”. Este „momentul cheie” al proiectului „Constelatii romanesti traditionale”, care a ajuns acum la final. Invitati din toata tara, de la planetarii, observatoare astronomice sau astro-cluburi vor aduce in discutie mitologiile stelare romanesti, dar si ale altor popoare.
„Cred ca este pentru prima data, dupa 20 de ani, cand reusim sa ne intalnim noi, toti cei care activam in cadrul planetariilor din Romania, din asociatii sau cluburi care au ca domeniu de activitate astronomia. De aceea cred ca pentru doua zile, astazi si maine, cat timp vor dura lucrarile conferintei noastre am putea sa consideram Baia Mare ca fiind un oras al astronomiei romanesti, o capitala a astronomiei”, a spus directorul Muzeului de Mineralogie Baia Mare, Ioan Bob.
Participantii vor putea viziona filmulete despre constelatiile romanesti traditionale identificate in timpul documentarii. Conform sefului Planetariului Baia Mare, Ovidiu Ignat, 17 din cele 39 de constelatii romanesti traditionale pentru care s-au editat materiale video sunt pur romanesti.
„Cerul vazut de Ptolemeu, de exemplu, pentru ca acele constelatii ptolemaice sunt cele folosite de Uniunea Astronomica Internationala, cerul ptolemaic e plin de eroi, plin de animale. La noi, la romani, am mai gasit si cate o coasa, avem unelte, sunt trei componente a acestor constelatii. Avem o componenta importanta: cea pastoral-agrara, este o componenta importanta cea religioasa, pe care le greci nu o prea gasim si avem si ultima componenta cea care vorbeste despre originea poporului roman, componenta istorica. Restul de 22 de constelatii sunt practic suprapuse cu constelatiile descrise de Ptolemeu”, a explicat Ovidiu Ignat.
Materialele realizate despre constelatiile romanesti vor fi traduse. La aceasta activitate vor contribui si elevii Liceului „Nemeth Laszlo” din Baia Mare, care vor traduce in limba maghiara informatiile din proiect. In cadrul conferintei nationale va fi vernisata si o expozitie tematica de astro-fotografie. Totodata, intregul eveniment va fi transmis online, prin intermediul site-ului proiectului „Constelatii romanesti traditionale”, www.crt.ro.com.
Sursa: Camelia Tocaci