Vezi VIDEO editat
Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Record de participanti la deja consacrata cursa a lenkerelor ce are loc anual in Cavnic, orasul in care s-au inventat saniutele cu volan devenite marca a localitatii maramuresene. Cei 60 de concurenti inscrisi azi, 3 martie, in competitie si-au pregatiti cum au stiut mai bine lenkerele, pentru ca le-au imbunatatit performantele dand talpile cu ceara sau inlocuind volanul cu unul sport. Vedeta de anul acesta a fost un lenker fabricat in urma cu 100 de ani, construit in totalitate din fier pentru a asigura o aderenta mai buna si o viteza cat mai mare.
Concursul s-a desfasurat pe drumul care leaga Cavnic de Baiut, inchis traficului rutier pe timpul iernii. Soseaua acoperita cu zapada si gheata a fost o pista perfecta.
Cu zile bune inainte de start, “pilotii” si-au pregatit lenkerele cu mare grija. Talpile saniutelor au fost curatate de cea mai mica urma de rugina, apoi au fost date cu ceara pentru o alunecare cat mai fina, iar in final s-au facute cateva curse de antrenament, aidoma obiceiurilor din circuitele de Formula 1. ”L-am dat pe talpi cu lumanare, i-am pus volan nou… Traseul e foarte bun, e inghetat tot. Lenkerul e al meu, are vreo 25 de ani si merge foarte bine”, a spus Sergiu Bud, unul dintre concurenti.
Altul, cu respiratia taiata din cauza lenkerului ce l-a tras la deal, a explicat ca poarta dupa el o mostenire grea, si la propriu si la figurat. ”Lenkerul meu este foarte vechi. Are cam 100 ani. Este realizat tot din fier si a fost facut de catre bunicul meu, care mi l-a dat mie inainte sa moara. Este foarte greu si asta e un avantaj pentru ca o sa merg mai tare”, a spus Sorin Lupse.
Nu doar baietii au participat la concurs, ci si fetele, care s-au dovedit pricepute la manuirea volanului. ”A fost super. Am mers cu o viteza foarte mare, atat de tare incat mi-au dat lacrimile. Am mai castigat si alte editii si sper sa castig si acum”, a explicat Nicoleta Carste, imediat dupa ce a trecut linia de sosire.
Lenkerul este o inventie a cavnicarilor si chiar un simbol al orasului. Din acest motiv, Primaria Cavnic a reusit sa obtina in urma cu cateva luni brevetul de inventie pentru saniuta cu volan. Astfel, aceasta nu poate fi fabricata decat in Cavnic. Autoritatile chiar si-au propus sa deschida un atelier de productie si sa vanda lenkerele in toata lumea. ”Aceasta saniuta cu volan este brevetata si este brand al orasului Cavnic. Pe vremuri lenkerul se producea in atelierele fostei mine. In momentul de fata specialisti care sa il produca mai sunt si ne gandim sa deschidem niste ateliere pentru producerea lenkerului”, a spus Alexandru Dragos, primarul orasului Cavnic.
Potrivit localnicilor, primul lenker a aparut in 1930 si a fost realizat de catre Nicolae Blaueinstein. Cavnicarul i-a dat acest nume dupa cuvantul ”lenker” care in germana inseamna ”carmuitor”. Lenkerul a aparut din nevoia oamenilor de a se deplasa pe timp de iarna, orasul fiind cunoscut pentru zapezile mari.
Cei mai rapizi concurenti au fost recompensati cu bani si diplome, insa toti participantii au fost castigatori. Dupa ce si ultimul participant a trecut linia de sosire, fiecare a primit cate o farfurie aburinda cu guias preparat din carne de mistret si care a fost fiert mai bine de trei ore.
Sursa: Andrei Gherghel