Vezi VIDEO
Institutul National de Expertiza Medicala a cerut Casei Judetene de Pensii Maramures, saptamana trecuta, toate dosarele de pensii de invaliditate din orasul Dragomiresti. In zona au demarat controale si reprezentanti ai Parchetului si Politiei, localnicii din Cupseni si Ungureni fiind subiectul unor anchete privind pensii „ajustate” si handicapuri imaginare in baza carora au fost obtinute drepturi banesti necuvenite.
Peste 100 de dosare de pensii de invalididate au ajuns la Institutul National de Expertiza Medicala dupa ce s-au primit mai multe sesizari cum ca oamenii beneficiaza de drepturi banesti care nu li se cuvin.
„Institutul National de Expertiza Medicala are in competenta sa ceara dosarele de pensii de invaliditate. Le-am trimis 106 dosare medicale, plus altele la care au fost sesizari, fie de la diverse persoane, fie din partea mass-mediei. De asemenea, in ultima perioada se remarca mai multe sesizari (n.r., privitoare la “pensii ilegale”) din Baia Mare si exista o tendinta de crestere in zona Maramuresului istoric, din Rozavlea, Saliste, Repedea, Borsa… Dupa primirea rezultatelor, se va face reincadrarea persoanelor a caror dosare sunt cercetate”, a declarat directorul coordonator al Casei Judetene de Pensii (CJP) Maramures, Vasile Ghise.
Oficialul maramuresean a mentionat ca persoanele gasite sanatoase vor fi depensionate, insa recuperarea banilor incasati pana acum se va putea dispune doar in cazul in care se vor demonstra ca diagnosticele sunt false.
Campioni in clasamentul invalizilor
Una din localitatile cu un numar semnificativ de pensii de invaliditate si de handicap este comuna Cupseni, in special satul Ungureni. In comuna cu 3.792 locuitori, exista 59 dosare de invaliditate la Cupseni, 152 in Libotin, 113 in Ungureni si 50 in Costeni. De asemenea, in comuna mai exista aproximativ 400 de dosare de handicap, fapt care o situeaza pe locul 1 in Maramures.
Primarul din Cupseni, Mircea Boga, spune ca el are in evidenta doar 34 de dosare de ajutor social si 13 asistenti personali ai persoanelor cu handicap grav. „Astea sunt in evidenta si in plata noastra. N-avem o situatie exacta a persoanelor cu pensie de boala sau a celor cu handicap. Noi facem doar o ancheta sociala, atat… Practic, e doar o alta hartie in dosarul lor, hotarator e diagnosticul medicului!” – explica Boga.
Edilul spune ca e constient de faptul ca pastoreste o „comuna cu multe persoane cu handicap”. “Am o singura evidenta, un tabel primit cand s-au distribuit ajutoarele comunitare de la Uniunea Europeana. Acolo apar 363 de persoane cu handicap, carora le-am dat faina si zahar, si cam 200 sunt din Ungureni, da”, a recunoscut primarul Boga.
In sat, “bolnavii inchipuiti” sunt cunoscuti
In satul Ungureni, am oprit la pensionari adevarati, oameni indoiti de povara anilor lucrati in conditii grele. „Am patru milioane doua sute (n.r., lei vechi) pensie, dupa 20 de ani de munca in mina. Baba n-are pensie deloc. Stiu ca sunt in sat pensii de cele, am si io de nevazator, ca-s operat la ambii ochi, cu unul nu vad. Nu stim noi care ce are, ca suntem batrani… Stiu io bugat de bine treburile, am 86 de ani. Vad si aud si stiu, altii ar manca tat, cela sarac sa ramaie, sa piara. Ala nu-i crestin, ii tigan!” – spune octogenarul Ungur Vasile.
Alta sateanca, Maria Buda, spune ca are pensie 450 lei. „Pensie dupa barbat, io n-am lucrat. 18 ani o lucrat el, la padure. Nu ma intreba de aieste, de pensii… Cine-ar umbla din casa-n casa ar afla, sunt bugati de-aceia sanatosi tun! Altii au zece milioane si n-au nimic (n.r., niciun handicap)”, a povestit femeia.
Strategia sanatosilor declarati invalizi
Un anonim ne explica ce se petrece in satul Ungureni: „Vai cati is! Asa s-o aflat in sat, cand le-o dat faina! Ce-o fo’ la scoala, nici n-o stiut lumea. Si orbi si handicap, de tate. Mai multi de 200… Unul din sat ducea lumea in Baia Mare, la doctori, o dus si de pa alte sate. Nu stiu io cat era taxa, da’ stiu ca si-o cumparat tractor nou-nouc. D’apoi cum gandesti, le-o luat taxa, asa si-o luat tractor. Baiu ii ca femeile ce au handicap le tin proaste pa cele ce n-au, zic ca nu se stiu descurca, si-i raca…”
In satul Ungureni, traiesc 1.400 de oameni, din care 1.100 sunt persoane adulte. Dintre adulti, aproximativ 300 sunt plecati la munca. Din cei ramasi, peste 100 au pensii de invaliditate, cam 200 au handicap.
In pofida bolii generalizate din sat, terenurile sunt cultivate, casele sunt mari si frumoase, oameni muncesc la camp, iar in zona e cea mai mare densitate de capite de fan din Tara Lapusului. Probabil ca restul satului, cei 500 de oameni sanatosi, lucreaza de rup, pentru prosperitatea intregului sat…
Sursa: Alexandru Ruja