![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” a devenit neincapatoare astazi, 21 aprilie. Motivul l-a constituit faza judeteana a olimpiadei de mestesuguri. La eveniment au participat aproape 500 de elevi din Maramures, indrumati de cadre didactice. Acestia au asteptat cu sufletul la gura pentru a afla castigatorii, care vor reprezenta judetul la faza nationala a competitiei. Premierea s-a facut in prezenta Ahiereului Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, PS Iustin Sigheteanul, dar si inspectorul general Mariana Pop.
Holul Bibliotecii Judetene s-a transformat astazi, 21 aprilie, intr-un urias spatiu expozitional, unde cei prezenti au putut admira icoane pe sticla si lemn si masti traditionale. Dublu eveniment – olimpiada de mestesuguri si masti traditionale si totodata manifestarea cultural – religioasa “De la Inviere la Inaltare”- a fost organizat de Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures si Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare.
Inspectorul de religie, Maria Gligan, afirma ca olimpiada tinde sa prezinte tot mai mult interes pentru tineri, dovada constituind-o prezenta numeroasa la evenimentul de astazi. “Sunt prezenti aici 400-500 elevi de la aproximativ 80 de scoli. Ei au fost indrumati de peste 100 de profesori”, a explicat Gligan.
Arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, PS Iustin Sigheteanul, a apreciat ca lucrari similare a intalnit la o expozitie organizata in capitala Belgiei.“Am vazut lucrari ca acestea, icoane bizantine din Maramures, expuse la Bruxelles”, a declarat PS Iustin.
Inspectorul general al ISJ Maramures a subliniat rolul important al religiei in educatia elevilor. “Ne bucura succesul acestui eveniment. Nu face altceva decat sa arate cat de importanta este predarea religiei in scoli”, a precizat inspectorul general Mariana Pop.
Unele lucrari intrate in faza nationala a competitiei vor fi brevetate. “Lucrarile facute de copii sunt confectionate din lana. Vor fi brevetate in aceasta vara, trebuie doar sa avem banii necesari”, a explicat profesorul de desen al Scolii din Ieud, Maria Valea.
Tinerii participanti au uimit pe cei prezenti prin indemanare si talent. Ei spun ca nu conteaza sa castigi, ci mai ales sa participi. “Am luat parte la aceasta lucrare pentru ca imi place foarte mult sa pictez. Sper sa invat ceva din aceasta experienta”, a spus Alexandra Matioc, eleva a Colegiului National “Gheorghe Sincai”, care a facuto icoana pe lemn cu tema Cina cea de Taina.
La final, au fost decernate premiile. Locul I – sectiunea icoane pe sticla – a fost ocupat de Andreea Pop, eleva in clasa a VII-a la Scoala din Rus (indrumator: Nadia Ghit). La icoane pe lemn, primul loc a revenit elevei Ana Sacui, eleva in clasa a IX-a la Colegiul National “Gheorghe Sincai” din Baia Mare (indrumator: Cercul Judetean de Pictura – profesor Mihaela Menagachi). La categoria mestesuguri – manecari, prima pozitie a fost ocupata de Ioana Dunca, eleva in clasa a VI-a la Scoala din Ieud (profesor indrumator Ana Valea), iar la mestesuguri – masti: “De la Inviere la Inaltare” Carla Afrasinei, eleva in clasa a VIII-a la Scoala 18 din Baia Mare si la Palatul Copiilor (indrumator: Marcel Stanciu).
Sursa: Catalin Tineghe