Cele mai multe victime ale traficului de fiinte umane si cei mai multi traficanti de carne vie pusi sub acuzare in statele UE provin din Romania si Bulgaria, iar Romania are o problema speciala legata exploatarea persoanelor pentru cersetorie, indica primul raport al Comisiei Europene (CE) privind traficul de fiinte umane in UE. Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, spune ca cele doua tari trebuie sa faca mai mult pentru ameliorarea conditiilor de viata ale romilor, etnie din care fac parte multe dintre victime.
Romania se afla pe primul loc in UE in 2010 din punctul de vedere al cetateniei victimelor confirmate sau presupuse ale traficului de fiinte umane, cu 1.885 de persoane, urmata de Bulgaria (718) si de Franta (189). In clasamentul pe tari al UE, Romania se afla pe locul doi dupa Spania din punctul de vedere al victimelor idenficate sau presupuse de catre diferite agentii si de ONG-uri interne, cu 1.154 de cazuri, dintre care 650 sunt femei si 380 minore. Numarul victimelor traficului de fiinte umane identificate in Romania este in crestere fata de 2009, cand era de doar 780.
In Romania s-au descoperit 482 de victime ale exploatarii sexuale, mai multe decat in Bulgaria (366), dar mai putine decat in Spania (1.605). Cand vine vorba de victime ale muncii fortate, Romania este clar pe primul loc, cu 503 dintre cele 851 de cazuri depistate la nivelul UE. La fel sta situatia si din punctul de vedere al exploatarii pentru cersit, unde in Romania s-au identificat 169 de cazuri dintre cele 306 din UE, la care Bulgaria contribuie cu alte 32 de cazuri.
Numarul traficantilor romani de persoane pusi sub acuzare a crescut de la 377 in 2009 la 530 in 2012, reprezentand aproape jumatate din numarul total al infractorilor de gen din UE, respectiv 1.214 in total. Pe locul doi din acest punct de vedere se afla Bulgaria, cu 195 de traficanti pusi sub acuzare, urmata de Estonia (99) si Olanda (85).
Unul dintre aspectele ingrijoratoare sesizate de comisarul european Cecilia Malmstrom, respectiv scaderea numarului de traficanti judecati in ciuda cresterii numarului victimelor fenomenului, nu este valabil pentru Romania, care a avut 503 decizii definitive ale instantelor pentru astfel de infractiuni in 2010, fata de 400 in 2009. In ceea ce priveste numarul traficantilor condamnati, acesta a crescut si el de la 183 in 2009, la 203 in 2010.
In ceea ce priveste masurile pe care Romania si Bulgaria ar trebui sa le ia pentru reducerea fenomenului, comisarul european a precizat ca “CE lucreaza cu autoritatile din cele doua tari pentru a vedea cum putem ajuta in faza de preventie, cea de punere sub acuzare, dar si in cea de reabilitare”.
“Avem multe proiecte in derulare acolo. Este important ca autoritatile romane, precum si cele din Bulgaria, iau fenomenul foarte in serios si in toate aceste stadii fac tot ce pot. Multe dintre victime fac parte din minoritatea roma si conditiile de viata pentru acesti oameni trebuie sa se imbunatateasca considerabil si aceasta e o chestiune in care trebuie sa faca mai mult”, a adaugat Cecilia Malmstrom.
Intrebat daca faptul ca Romania si Bulgaria nu se afla in spatiul Schengen are vreo relevanta asupra amplorii fenomenului traficului de fiinte umane care are ca punct de plecare de cele doua tari, Cecilia Malmstrom a raspuns: “Infractorii se pot misca chiar daca Romania si Bulgaria nu fac parte din Schengen, vor gasi mereu cai de a face acest lucru”.
Sursa: Agepres