Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat azi, 7 iunie, ca restrictiile de comercializare a porcilor vii si a carnii de porc pe piata Uniunii Europene impuse Romaniei de Comisia Europeana ar putea fi ridicate incepand cu anul 2014.
Presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, impreuna cu o delegatie de specialisti ai institutiei aflati la Bruxelles, au avut azi o intrevedere de lucru cu Ladislau Miko, directorul General Adjunct al Directiei Generale pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor (DG- SANCO), din cadrul Comisiei Europene. Tema intalnirii a vizat restrictiile de comercializare a porcilor vii si a carnii de porc pe piata interna a Uniunii Europene si identificarea pasilor de urmat de catre Romania pentru ridicarea acestor restrictii.
Intalnirea a fost solicitata de partea romana si a avut drept obiectiv prezentarea datelor care arata reusita implementarii de catre ANSVSA a programului de eradicare al pestei porcine clasice. Datele prezentate cu aceasta ocazie au fost analizate de catre reprezentantii DG-SANCO, care au apreciat rezultatele obtinute de serviciile veterinare din Romania, urmand ca aceasta situatie sa fie evaluata de Comisia Europeana, printr-o misiune FVO (Food and Veterinary Office) care va avea loc in luna septembrie a acestui an.
„Propunerea reprezentantilor Romaniei a fost organizarea, in cel mai scurt timp, a unei intalniri care sa reuneasca reprezentantii ANSVSA, ai DG-SANCO si ai industriei de profil din tara noastra pentru a analiza situatia existenta si pentru a stabili de comun acord un plan de actiuni, care sa conduca la o misiune FVO de evaluare favorabila, in luna septembrie. Obiectivul urmarit de Romania si agreat de cele doua institutii este ridicarea, incepand cu anul 2014, a restrictiilor impuse de Uniunea Europeana pentru intreg teritoriul tarii, ceea ce va deschide perspective producatorilor romani din industria cresterii porcului de a participa, nerestrictionat, la comertul intracomunitar”, se arata in comunicatul ANSVSA.
Romania a reluat comertul intracomunitar cu produse din carne de porc, incepand din ianuarie 2012, ceea ce a permis mai multor ferme din vestul tarii, respectiv din judetele Timis, Caras-Severin, Arad si Bihor sa intre pe piata comunitara. Reluarea comertului cu carne de porc proaspata pe piata comunitara aducea un beneficiu nu numai fermelor comerciale ci si crescatorilor de porci din Romania, valoarea exporturilor fiind estimata de operatorii din industria de profil la peste 300 de milioane de euro/an.
Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. in acel an, in 2003, Romania a exportat 478.669 de tone de carne de porc, in valoare de 619,12 milioane de euro. Potrivit datelor ANSVSA, in perioada 2007-2009 a fost derulat un program de eradicare a pestei porcine clasice, prezentat si aprobat de Comisia Europeana, primele masuri fiind luate in decembrie 2006. Pentru programul de eradicare a bolii s-au cheltuit, in total, 53,7 milioane de euro, din care aproape opt milioane de euro au fost rambursate de Comisia Europeana.
In perioada 2010-2011 a fost derulat un alt program, de supraveghere, acesta constand din verificari si audit in fermele comerciale de porci si in gospodariile populatiei, precum si in prelevari de probe de sange si analiza acestora in laboratoarele sanitare veterinare. De asemenea, au fost facute modificari legislative in sprijinul crescatorilor si procesatorilor de carne de porc, fiind acordata astfel posibilitatea de valorificare a porcinelor in targurile pentru animale sau infiintarea abatoarelor de capacitate mica. Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci.
Sursa: Agerpres